05:32
21:39
Nachtmodus
Foto: Michael Migos

Jagers en Afrikaanse varkenspest – Gezondheidsdienst voor Dieren

Afrikaanse varkenspest (AVP) is een besmettelijke en meestal dodelijke ziekte voor varkens. AVP wordt sinds september 2020 bij wilde zwijnen en sinds juli 2021 bij gehouden varkens in Duitsland aangetoond en sindsdien blijft het aantal oplopen. Uiteraard doen we er alles aan om te voorkomen dat AVP naar Nederland komt. Een belangrijke rol is weggelegd voor de jager.

Jagers verminderen namelijk niet alleen op verantwoorde wijze de overpopulatie van wilde zwijnen, maar monitoren ook de gezondheid van deze wilde dieren. Zij bezoeken actief het leefgebied van wilde dieren en kunnen zo toezicht houden.

Ook moet de jager verschillende veiligheidsregels en hygiënemaatregelen in acht nemen. Zo beschermen ze de gezondheid van gehouden varkens en huisdieren. Maatregelen:

  • Wilde zwijnen die zijn afgeschoten, mogen niet over de grond worden versleept. Zo kan bij een eventuele verdenking het virus zich niet verspreiden.
  • Alle jagers moeten bij contact met wilde varkens zichzelf en alle materialen die zij gebruiken reinigen en ontsmetten. Denk hierbij aan handschoenen en auto.
  • Jagers mogen na contact met een wild zwijn niet direct een varkensbedrijf bezoeken.

Deze tekst is afkomstig van de website van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Lees het hele bericht op de website van Gezondheidsdienst voor Dieren

𝐉𝐚𝐠𝐞𝐫𝐬 𝐞𝐧 𝐀𝐟𝐫𝐢𝐤𝐚𝐚𝐧𝐬𝐞 𝐯𝐚𝐫𝐤𝐞𝐧𝐬𝐩𝐞𝐬𝐭
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws