06:27
20:46
Nachtmodus

Jager zoekt uren naar aangereden ree

‘Er loopt een ree bij jou in het gebied, die aangereden lijkt.’ Na dit telefoontje van een omwonende sprong de desbetreffende jager direct in zijn auto en reed naar het gebied waar hij jaagt. Daar is hij ook bevoegd om te handelen als er gewonde wilde dieren rondlopen. 

In het weiland waren enkel hoefadrukken te vinden, maar nergens zag de jager een gewond dier lopen of liggen. Had de beller het wel goed gezien? Om het zeker te weten en uit te sluiten dat een gewond dier onnodig zou lijden, haalde hij thuis zijn hond en keerde terug naar het gebied. Daar zocht hij meer dan 3,5 uur, onafgebroken. In steeds verschillende richtingen. In de hoop dat de wind misschien een spoor van geur zou brengen waar de hond op zou reageren.

De hond tekende na uren onafgebroken zoeken

Vlak voor zonsondergang ‘tekende’ de hond: hij had iets geroken. Vanaf dat moment ging het snel. De hond liep in één vaste lijn – met de neus aan de grond – naar de plek waar het gewonde ree was weggedoken. De achterpoten bleken volledig doorgebroken door de aanrijding, zoals op de foto te zien is. En toch bleek het dier in deze conditie nog in staat om een eind weg te lopen en zich schuil te houden. De jager heeft het dier uit z’n lijden verlost.

(Tekst loopt door onder foto)

Dit aangereden ree kon met dit zware letsel toch nog wegkomen.

Inzet gewaardeerd door Nederlanders

Een klein groepje Nederlanders vindt dat jagers nooit in mogen grijpen. Zelfs niet als dieren dodelijk gewond zijn. ‘Dat moet een dierenarts doen,’ is een veelgehoorde uitspraak. Bovenstaand praktijkvoorbeeld laat zien dat dat onmogelijk is. Gelukkig denkt een ruime meerderheid hier anders over en vindt dat jagers mogen ingrijpen als dieren onnodig lijden. Zo kunnen jagers hun vaardigheden en bevoegdheden inzetten om de lijdensweg van een dier te bekorten. Vaardigheden die door veel provincies worden benut.

Aantal aanrijdingen met dieren stijgt sterk

Jagers investeren op jaarbasis 350.000 uur in het voorkomen van en assisteren bij aanrijdingen. Het aantal gemelde aanrijdingen met dieren is de laatste vijf jaar flink gestegen: van 6.000 in 2015 naar 10.000 in 2019. In het najaar van 2020 voerde de Jagersvereniging een publiekscampagne uit om mensen te wijzen op het grote aantal wildaanrijdingen en de belangrijke rol van jagers in de preventie en assistentie bij deze aanrijdingen. Meer informatie op www.daarjagenwijvoor.nl.

  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws