06:27
20:46
Nachtmodus
Foto: Robert-Jan Asselbergs

Hazenpest vastgesteld in Zuid-Holland

Het instituut dat dierziekten bij wilde dieren onderzoekt, DWHC, meldt dat er een geval van hazenpest is gevonden in Zuid-Holland. Het haas kwam uit de buurt van Wassenaar. Het Dutch Wildlife Health Centre noemt dit uitzonderlijk. De andere vier hazen waarbij hazenpest was vastgesteld waren afkomstig uit gebieden waar men al eerder hazenpest aantrof.

Hazenpest ook gevaarlijk voor mensen
Hazenpest kan bij meerdere diersoorten voorkomen. Maar knaagdieren en hazen zijn hiervoor extra gevoelig. Ook de mens kan besmet worden. Hazenpest is dan ook een zoönose.

Voorzorgsmaatregelen jagers

  • Wanneer er in een veld meerdere dode hazen worden gevonden of als er hazen met afwijkend gedrag worden waargenomen, dan wel afwijkingen worden gezien bij het ontweiden is het verstandig om deze te melden bij DWHC. Zij beoordelen na overleg of ze de dode hazen (gratis) ophalen voor verder onderzoek. Aan het gedrag of het uiterlijk van dode of zieke hazen is niet vast te stellen wat er precies aan de hand is. Het kan ook gaan om vergiftiging, toxoplasma of pseudotuberculose of andere ziekten. In het veld zijn er geen maatregelen te treffen.
  • In Nederland is geen vaccin beschikbaar tegen tularemie. De bacterie kan zich lange tijd handhaven in een koele, vochtige omgeving.  Het risico op een infectie in gebieden waar de ziekte onder dieren en in de omgeving voorkomt, kan op verschillende manieren worden verkleind:
    • Hanteer karkassen met handschoenen en draag een mondmasker om het inademen van zwevende druppeltjes lichaamsvloeistof van het dier te vermijden
    • Zorg voor door-en-door-verhitting van wildbraad of verhit het minstens gedurende 1 uur op 60°C . Het invriezen van dieren of vlees doodt de bacterie niet.

Lees verder op de website van DWHC

Hazenpest gevonden in Zuid-Holland
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws