05:22
21:58
Nachtmodus
Foto: Robert Jan Asselbergs

Hazenpest vastgesteld in drie provincies: Noord-Holland, Overijssel en Limburg

Bron: DWHC

In oktober en de eerste weken van november 2019 zijn bij DWHC tien hazen voor onderzoek naar de doodsoorzaak binnengekomen. Bij drie hazen is nu hazenpest (tularemie) vastgesteld.

De drie hazen kwamen uit drie verschillende provincies: Noord-Holland, Overijssel en Limburg. Het is voor het eerst dat deze ziekte bij een haas in de provincie Noord-Holland is vastgesteld. Deze haas kwam uit de gemeente Gooise Meren.

In de provincies Overijssel en Limburg was hazenpest al eerder vastgesteld, maar nu is de ziekte ook in andere delen van deze provincies aangetroffen. In Overijssel betreft het een haas uit de gemeente Raalte en in Limburg een haas uit de gemeente Heerlen. In 2019 zijn tot nu toe 49 hazen bij DWHC onderzocht, waarvan er bij 6 de ziekte hazenpest is vastgesteld (zie kaart).

kaart met locaties waar tularemie is vastgesteld

Yersiniose

Yersinose, ook wel aangeduid met pseudotuberculose en in het buitenland met knaagdierenziekte, wordt veroorzaakt door de bacterie Yersinia pseudotuberculosis.  De Yersinia bacterie komt wijdverbreid in de natuur voor. Het is een zogenaamde zoönose: een mens kan de ziekte ook oplopen door contact met een besmet dier.

Lagovirus

De lagovirussen die bij hazen worden gevonden, EBHS en RHDV-2,  zijn geen zoönose.

Voorzorgsmaatregelen

Je kunt nooit aan de buitenkant van een dood dier zien waaraan het is doodgegaan. Het is daarom altijd belangrijk om een ziek of dood dier met wegwerphandschoenen vast te pakken en deze na eenmalig gebruik weg te gooien.

Om een besmetting met hazenpest te voorkomen is het belangrijk om de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Als de temperaturen nog hoog genoeg zijn voor muggen en/of teken, gebruik dan insectenwerende middelen en/of draag insectenwerende kleding als u het veld in gaat.
  • Draag altijd wegwerphandschoenen bij het aanraken van zieke of dode dieren en gooi deze na eenmalig gebruik weg.
  • Was hierna uw handen met zeep en veel water en droog ze goed.
  • Zorg bij wondjes voor een goede wondhygiëne door de wond zorgvuldig te desinfecteren en verbind schaaf- en snijwondjes.
  • Was vóór het eten opnieuw goed uw handen.
  • Verhit konijnen- en hazenvlees altijd voldoende zodat het gaar is; eet geen rosé gebakken vlees (kerntemperatuur hoger dan 60 °C).
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws