05:22
21:57
Nachtmodus

Eén gans leidt tot internationale samenwerking

Op 2 augustus kwam er vanuit de Hubertus Vereniging Vlaanderen een verzoek binnen om een gezenderde gans uit Frankrijk die in Nederland was beland op te sporen en te retourneren. De gans had namelijk al enige tijd niet meer bewogen en bleek te liggen in het werkgebied van Wildbeheereenheid Rodanborg. Over en weer werd met de collega’s van de Franse, Nederlandse en Vlaamse jagersverenigingen gecommuniceerd en uiteindelijk de informatie over GPS-locatie van de betreffende gans uitgewisseld.

Wanneer bekend werd dat de gans in het werkgebied van de WBE Rodanborg lag is de voorzitter, Lein de Visser, van de desbetreffende WBE benaderd. Visser heeft voortvarend de jachthouder, Eduman Mabesoone, gevraagd de gans in zijn jachtveld op te sporen. Een dag later werd dankzij de GPS-gegevens,  de dode (sterk vermagerde) gans opgespoord en snel gevonden. Via de post zal de zender zijn weg weer terugvinden naar onze Franse collega’s. De gans hopen we bij Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) te laten onderzoeken.

Mogelijk dat er later in De Jager een artikel wordt opgenomen over meer gegevens van de gans en het Franse onderzoek waar deze gans deel van uit maakte. Op dit moment ligt er een verzoek bij DWHC om de doodsoorzaak van de gans te achterhalen.

  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws