05:22
21:57
Nachtmodus
Foto: Jan van der Greef

Dode wolf in Stroe blijkt na onderzoek doodgeschoten: strafrechtelijk onderzoek loopt

Vandaag maakte de provincie Gelderland bekend dat de mannelijke wolf die begin oktober in Stroe is gevonden, gedood is door een kogel. Dat blijkt uit onderzoek van het Dutch Wildlife Health Centre. De desbetreffende wolf (GW1490m) leefde met name in het natuurgebied op de Zuidwest-Veluwe. Omdat het doden van wolven in Nederland verboden is loopt er momenteel een strafrechtelijk onderzoek naar dit voorval. 

Doden van wolven strikt verboden in Nederland

Het doden van wolven is in Nederland bij wet verboden. De Jagersvereniging keurt dit ook ten strengste af, zoals zij alle soorten van stroperij bestrijdt. Een stroper is iemand die onrechtmatig een dier poogt te doden. Daarom gaat het in dit geval om stroperij. Momenteel loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar het voorval.

Jagers vervullen belangrijke rol bij veilig houden buitengebied

Nederlandse jagers weten als geen ander dat wolven als toppredator een belangrijke rol kunnen vervullen in de natuur. Het schieten van een wolf in Nederland is bij wet verboden en het doden van een wolf heeft grote en ingrijpende gevolgen. Daarnaast vervullen jagers juist een belangrijke rol bij het voorkomen of oplossen van misstanden in het buitengebied. Denk hierbij aan het aanstellen van extra handhavers in de natuur. Daarnaast signaleren veel jagers afvaldumpingen, rapporteren zij over de eerste tekenen van misdrijven en werken zij op diverse plaatsen met politie samen om stroperij te melden. Kortom, jagers zijn vaak belangrijke informanten van toezichthouders in het buitengebied.

De Jagersvereniging wacht de uitslagen van de verdere onderzoeken af.

  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerde items