06:29
20:45
Nachtmodus
Foto: Horst Jegen

Digitale informatiebijeenkomst groot succes

Tijdens een druk bezochte digitale informatiebijeenkomst over komend jachtseizoen hebben verschillende specialisten van de Jagersvereniging gisteravond duiding gegeven aan de recente Kamerbrief die de minister voor Natuur en Stikstof naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ruim 1.120 leden hadden zich aangemeld. Tijdens en na afloop van de bijeenkomst konden al veel kijkersvragen worden behandeld.

De minister is voornemens de jacht voor een jaar te sluiten op haas en konijn. Voor het konijn zou deze sluiting landelijk zijn, voor het haas zou de sluiting alleen de provincies Groningen, Limburg en Utrecht betreffen. De minister baseert zich hierbij voornamelijk op twee bureaustudies van WEnR en SOVON naar de staat van instandhouding van deze soorten. De Jagersvereniging vindt dit voorstel onjuist onderbouwd en schadelijk. De sprekers aan tafel werd gevraagd naar de te ondernemen acties op korte en lange termijn, de pijnpunten in de tellingen, juridische mogelijkheden en natuurlijk het standpunt van de vereniging.

De volgende sprekers kwamen namens de Jagersvereniging aan het woord:

  • Willem Schimmelpenninck van der Oije, directeur
  • Christiaan van Daalen, Landelijk Bestuur
  • Daan Keij, landelijk belangenbehartiger
  • Paul Timmer-Arends, afdeling juridische zaken
  • Anne ten Berge, afdeling ecologie
  • Dorien van Dijk, afdeling communicatie (gespreksleider

Hoewel er tijdens de bijeenkomst geen duidelijkheid gegeven kon worden over de toekomst van het jachtseizoen, konden er verschillende aanknopingspunten in de Kamerbrief worden gevonden. “We zijn als vereniging niet blij met de Kamerbrief van de minister, maar wel blij met de minister zelf”, zo stelde de directeur. Met andere woorden: de Jagersvereniging vindt het nu voorliggende voorstel onacceptabel, maar is blij met de duidelijk uitgestoken hand van de minister als het gaat om samenwerking naar de toekomst toe. De Jagersvereniging blijft in dialoog met de minister, haar medewerkers, politiek en constructieve stakeholders, met als doel om komend jaar met elkaar een juist sterker fundament voor jacht en faunabeheer te realiseren, waarbij ook de actuele problemen rond landelijke vrijstellingen en ontheffingen aangepakt moeten gaan worden.

Was u gisteravond niet in de gelegenheid de digitale informatiebijeenkomst bij te wonen? Via deze link kunt u de bijeenkomst terugluisteren. Het wachtwoord vindt u in de ledenmailing van week 16.

Feiten & cijfers
Aantal inschrijvers                                          1120
Tot het einde gekeken                                 70%
Meegedaan aan polls                                    ruim 77%
Gestuurde berichten                                     325

  • Delen:

Gerelateerd nieuws