Een klassiek wildgerecht waarin sappige eendenborst wordt gecombineerd met een friszoete saus van sinaasappel, citroen en Grand Marnier. De karamelliserende saus geeft de eend een volle, luxe smaak — perfect voor feestelijke gelegenheden.
Ingrediënten
- 4–6 eendenborsten
- 50 gram boter
- Sap van 3 sinaasappelen
- Sap van 2 citroenen
- Schil van 1 sinaasappel (geraspt)
- 4 sinaasappels voor partjes
- 4 el Grand Marnier
- 1 dl rode of witte wijn
- 1 dl rode wijnazijn
- 4 el honing
- 1 tl suiker (of meer naar smaak)
- Peper en zout
Bereiding
Zowel de saus als de eend kun je van tevoren klaarmaken.
Aan wilde eend zit bijna geen vet, dus bak de filets kort — om en om als biefstuk, ongeveer 1 minuut per kant, en laat ze daarna 20 minuten rusten. Snijd de eendenborst vervolgens in plakjes.
Saus
- Meng sinaasappelsap, citroensap, Grand Marnier, azijn, boter en wijn.
- Voeg de geraspte schil van 1 sinaasappel toe.
- Breng aan de kook, voeg de honing toe en laat de saus voor de helft inkoken.
- Breng op smaak met suiker, zout en peper. Door verder in te koken karamelliseert de saus licht en wordt deze extra zoet.
- Schil 4 sinaasappels dik en maak partjes (eventueel ontveld). Voeg de partjes vlak voor het opdienen toe aan de saus.
Schenk de warme saus over de afgekoelde, getrancheerde eend.
Heerlijk als voorgerecht, bij een borrel of op een buffet — eet smakelijk!
Aline Huizenga