Zon op
05:29
Zon onder
21:56
Nachtmodus
Foto: Robert-Jan Asselbergs

Zwanen op de menukaart – Een Vandaag

“Vanaf 15 november mag er weer schadejacht plaatsvinden op zwanen. Zwanen? Ja, in Stolwijk zijn er nu al tellingen van meer dan 500 op een veld. Benieuwd naar hoe dat smaakt? U kunt het half november bij ons proeven!”

Door deze aankondiging komt restauranthouder Arjan Smit van ‘De Pronckheer’ eind vorige week zwaar onder vuur te liggen. De reacties op de sociale media zijn fel: “Jullie moeten je kapot schamen”, “Sind sie ein Ubermensch?” en “Jammer dat sommigen in de oertijd blijven hangen”.

In EenVandaag legt Smit uit waarom hij zich niet schaamt en hij zijn keuken eerder als de keuken van de toekomst ziet dan als prehistorische steenoven. “Ondanks het feit dat de zwaan een beschermd dier is, kan het dier in een grote groep schade aanrichten aan landbouwgewassen. Daarom mag er tussen 15 november en 31 mei in bepaalde gebieden op worden gejaagd. Dat mag alleen als verjaagacties, zoals lampen en geluidsinstallaties, niet werken.”

Behalve van zwaan maakt Smit ook gerechten van spreeuwen, muskusratten, rivierkreeften en kauwtjes. En ‘roadkill’ (reeën die in het verkeer om het leven zijn gekomen) wordt ook regelmatig bij hem afgeleverd. “Van een ree kunnen twintig personen eten. Ik voed er liever mensen mee dan dat ik het vlees vernietigd zie worden in een verbrandingsoven.”

Verder lezen en de uitzending terugkijken

EenVandaag.nl
  • Delen:


Gerelateerd nieuws