Zon op
05:29
Zon onder
21:43
Nachtmodus

In de vroege ochtend klinken schoten in het veld – Dagblad van het Noorden

Bijna wekelijks vinden Drentse jagers sporen van stropers. Op heterdaad een stroper betrappen lukt vrijwel nooit. En kan bovendien gevaarlijk zijn.

Willem Uittenbogaard is vroeg op pad, die ochtend in april 2013. Hij rijdt met zijn donkergroene Volkswagenbus door zijn jachtgebied, 1500 hectare groot. Een paar honderd meter verderop, langs de kant van de Zwierhoornsweg, tussen Westdorp en Ees, ziet Uittenbogaard een grijze Chrysler Voyager.

Zo’n ruime gezinsauto waarvan de achterdeur open schuift, zoals bij een bestelbus. Uittenbogaard pakt zijn verrekijker en ziet twee mannen. Een achter het stuur van de wagen en een op de achterbank, de loop van zijn geweer gericht op het kleine natuurgebied onder Daalkampen, waar de weg doorheen loopt. Een statief moet zorgen voor een zuiver schot. Maar zo ver komt het niet.

Niet de laatste keer

,,De bestuurder kreeg me in de gaten. Een keer gas geven en weg waren ze’’, zegt Uittenbogaard, drie jaar later. Hij rijdt er niet achter aan, die ochtend. Hij kijkt wel uit. Het kunnen linke lui zijn, stropers. Dit is niet de eerste keer dat de jager in zijn jachtgebied op stropers stuit. Of op sporen van stroperij. En ook niet de laatste keer.

,,Vorige week sprak ik een man die in de buurt woont van het Kanaal Buinen-Schoonoord. Hij vertelde me dat hij in januari vaak stropers had gehoord. In de vroege ochtend hoort-ie dan schoten in het veld. Een boer die verderop woont, hoort het ook wel eens. En ik ben het niet.’’

‘Verschrikkelijk vind ik het’

De afgesneden kop van een ree, vorige week gevonden door een wandelaar uit Groningen, lag ook in het jachtgebied van Uittenbogaard. Hij maakt zich daar erg kwaad om.

,,Ik heb zelf steeds meer moeite om wild te doden. Ik word emotioneler. Misschien is het de leeftijd’’, zegt hij, 70 jaar inmiddels. Hij huurt zijn jachtgebied nu 41 jaar. ,,Sowieso schiet ik echt alleen als ik zeker weet dat het dier meteen dood is. Stropers schieten sneller. Reeën die geraakt zijn maar toch weg kunnen komen, zoeken een beschutte plek op en bloeden daar dood. Verschrikkelijk vind ik dat.’’

verder lezen in het Dablad van het Noorden

dvhn.nl
  • Delen:


Gerelateerd nieuws