Zon op
05:28
Zon onder
21:57
Nachtmodus
Foto: Corné Bastiaansen

Voormalig nieuwslezer en radiomaker Roelof Hemmen – BUIT 2 2018

Noot: dit is een gratis artikel uit Buit 2 dat nu in de winkels ligt. Kijk hier voor de verkooppunten.

‘Je hoeft niet per se met buit thuis te komen om de jacht te ervaren’
Iedere werkdag is hij te horen, tussen twaalf en twee. Bij BNR Nieuwsradio. Grote bekendheid verwierf Roelof Hemmen (55) als nieuwslezer van het RTL Nieuws. 23 jaar lang was hij daar één van de gezichten. ‘Maar radio maken is veel spannender. Je bent op jacht naar nieuws of een persoonlijk verhaal. Dat vraagt om scherpte en alertheid.’ Eigenschappen die ook in het jachtveld goed van pas komen.

Een bekende Nederlander die jaagt. Word je niet overladen met negatieve kritiek of gemene opmerkingen?
‘Het is echt nog nooit voorgekomen dat mensen mij op een vervelende manier aanspreken of beledigen omdat ik jaag. Ik ben er altijd heel open over. In columns of talkshows praat ik vrijuit over de jacht. En waarom ook niet? Jagers hoeven zich echt geen Calimero-complex aan te praten. Het merendeel van de Nederlanders is voor de jacht …Hé Bjorn, jij hebt toch onderzoekscijfers hierover?’

Bjorn is Bjorn van der Veen. Regiomanager bij de Jagersvereniging voor de noordelijke provincies. In het Drentse plaatsje Odoorn jaagt Roelof op uitnodiging van Bjorn in zijn jachtveld. Op reebokken. De mannen maken er in de namiddag een inventariserende ronde om ’s avonds echt op jacht te gaan.
Bjorn heeft de gevraagde cijfers inderdaad paraat: ‘53% van de Nederlanders is voor de jacht, 40% heeft er geen moeite mee, en 7% is tegen.’ Roelof glimlacht: ‘Handig, zo’n pratende Wikipedia.’

Bos, zand- en veengronden met vennetjes wisselen elkaar af in het gebied dat wordt gesierd door dorpjes en buurtschappen met namen als Ellertshaar, Amen, Drouwenermond, Zwiggelte en Nooitgedacht. Roelof: ‘Mijn overgrootvader was jachtopziener in deze buurt. Niet dat ik de beste man gekend heb, maar ergens voelt het als een soort van homecoming. Het is hier ontzettend mooi. Vooral die afwisseling in de natuur.’

De jacht zit dus al decennialang in de familie!
‘Dat zou je dus denken met mijn Drentse overgrootvader, maar nee. Van een oom weet ik dat hij heeft gejaagd. Maar daar houdt het op. Hij is helaas overleden. Wel was ik als kind een typisch buitenjongentje. Ik ben opgegroeid in de Hoeksche Waard. Altijd zeilen. En natuurlijk hing ik ook wel eens verveeld voor de tv te gamen, maar meer dan zo’n lullig computertennisspelletje was er niet. Je ging als vanzelf naar buiten.’

(Tekst gaat onder de foto verder)

Hoe ben je dan met de jacht in aanraking gekomen?
‘Toen ik zo’n tien jaar geleden nog in Zoetermeer woonde, vroeg ik mijn slager om een stukje haas. Hij duwde mij pardoes een heel haas, niet-gevild, in de handen. Zo van: hier Hemmen, veel plezier ermee! Thuis ben ik het zelf gaan slachten. En dat heeft mij enorm getriggerd. De schoonheid van het openmaken en ontleden van zo’n prachtdier. Het bracht mij in contact met een oer-sensatie.

Op pad met mijn jagende slager werd mijn passie voor de jacht verder aangewakkerd. Ik stond te popelen om met hem het jachtveld in te gaan. Eerst mee op drijfjacht en daarna leerde ik dieren slachten. In 2012 heb ik mijn jachtakte gehaald.’

Had je in de wereld van 24/7 nieuws wel tijd om te studeren voor de jachtakte?
‘In de loze avonduren bij RTL-Nieuws zat ik te ploeteren op de verschillen tussen 17 soorten eenden. Soms tot hilariteit van mijn collega’s, maar tegelijk lokte het serieuze discussies uit. Met de grote vraag: Waarom jaag je? Ik houd mijn antwoord daarop altijd zo duidelijk mogelijk: ik jaag om te eten en wat ik eet wil ik zelf schieten.’

Ben je een beetje een keukenprins?
‘De barbecue is mijn ding. Ik heb zo’n Big Green Egg. Geweldig apparaat. Je kunt er ganzenborsten mee roken, maar ook asperges lichtjes grillen. Ik heb het geluk dat Marjon, afgelopen maand zijn we getrouwd, meesterlijk kan koken. En het mooie is dat zij ook jaagt. Ik heb haar mee het veld ingetrokken. Onze kinderen uit eerdere relaties jagen niet. Geen echte interesse bij hen. Maar ik denk dat mijn 26-jarige zoon wel een goede jager kan zijn.’

Wat is een goede jager?
‘Je moet geduld hebben. En hart voor de natuur.’

Dat is het?
‘En een goede jager is niet trigger-happy. Beheersing is belangrijk. Niet schieten om het schieten. Ik heb ook gejaagd als ik met niets thuiskom. Dan heb ik toch een mooie dag gehad. Het is jammer dat ik niet veel eerder ben gaan jagen.’

Heb je een eigen veld?
‘Dat is wel een dingetje. Dat hebben Marjon en ik dus niet. Het zou prachtig zijn om vanuit onze woonboerderij in Heeswijk-Dinther het veld in te kunnen stappen. Gelukkig word ik veel uitgenodigd door een oudere jager in de buurt van Roosendaal. Iedere week ga ik wel op pad.’

De 4-jarige labrador Cash sprint ongeduldig heen en weer tijdens de fotoshoot. Bjorn werpt nog maar eens een stok. Het stuk hout waarmee Cash terugkeert wordt steeds groter. Alles wordt in werking gesteld de aandacht van zijn baasje te trekken. Hij wil het veld in. Zoveel is duidelijk. Roelof: ‘Hij is echt mijn maatje. Vernoemd naar Johnny Cash’ Man in Black. Hij gaat altijd met mij mee. Het mooist vind ik om al wandelend met een paar andere jagers het jachtveld in te gaan. En dan met Cash erbij. Al mijn zintuigen worden dan op scherp gezet.’

Is dat de kick van het jagen. Dat je letterlijk en figuurlijk op scherp staat?
‘Het is niet niets om een leven te nemen. Dat wordt nooit normaal. Iedere keer opnieuw als ik een dier dood, ervaar ik een diep respect voor het beest. Het wordt nooit gewoon om een dier te doden, en gelukkig maar.

Tijdens de jacht treed je in de wereld van de dieren. Ik voel me op die momenten ook echt onderdeel van die wereld. Als roofdier. Net als een vos of een buizerd ben ik op zoek naar een prooi. Ik wil het hebben om het op te eten. Medelijden of mededogen met de prooi voel ik niet. Je moet een dier niet vermenselijken of als een individu beschouwen. Het dier is onderdeel van de dierenwereld. Bedoeld als prooi. Als jager heb je de plicht daar uiterst respectvol mee om te gaan. Ik haal alleen de trekker over als ik zeker weet dat mijn schot dodelijk is. Het moet goed zijn. Daar ben ik heel principieel en gewetensvol in. Het respect voor het dier vind ik essentieel: voor, tijdens en na het schot. Ik houd er niet van als jagers hun geschoten dier zomaar op de grond gooien. Noem me een watje, maar dat vind ik een vervelend gezicht. Ook met een dood dier ga je respectvol om. Dat leg je netjes op grond neer. Vervolgens benut ik zoveel mogelijk van het dier. Bij een ree gaat het hart naar de hond, maar ook de lever wordt gegeten. Geen lekkerder lever dan die van een ree!’

Over de jacht is eigenlijk altijd wel discussie in de media. Heb jij als media-persoonlijkheid tips voor de jagers en de Jagersvereniging?
‘De Jagersvereniging is erg goed bezig. Iedere jager wordt op het hart gedrukt dat hij of zij een ambassadeur is van de eigen vereniging. Die verantwoordelijkheid die de jager opgelegd krijgt is ook terecht. Je moet het niet als normaal gaan zien dat jij als jager met een geladen geweer rond mag lopen. Daar behoor je je ook naar te gedragen. Tegelijk vind ik de openheid die de Jagersvereniging in acht neemt, zeer te prijzen. Leg uit wat je als jager doet en waarmee je bezig bent. Zo begrijp ik best heel goed dat mensen het lastig vinden dat vossen en hun jongen soms worden geschoten. Als ik ’s ochtends vroeg in het veld zit en ik zie een groepje jonge vossen met elkaar in het zonlicht dartelen, dan kan ik daar intens van genieten. Maar ja, die vossen zijn wel een stelletje moordenaars. Ze richten zoveel schade aan bij onder meer de weidevogels, dat het niet gek is dat zij worden bejaagd.’

Zou het anders voor jou worden als je vos kunt eten?
‘Wellicht wel ja. En natuurlijk kun je het eten, maar het zit niet in onze cultuur. We eten ook geen hond. Ik weet wel dat de meningen over vossenvlees verdeeld zijn. De een zegt dat het heel sterk ruikt en zurig is, de ander meldt dat het mooi mager vlees is dat met kruiden en marinades goed te eten is.’

Voor welk stukje vlees kunnen ze jou wakker maken?
‘Kreeft, hahaha!’

Opvallend!

‘Ik vind het echt verrukkelijk! Maar ik begrijp wat je bedoelt. Als het om wild gaat staat ree op nummer 1 en is het haas een zeer goede nummer 2. Maar ik eet met genoegen ook een vegetarische schijf hoor, en met de Vegetarische Slager is niets mis. Heb je de kipstuckjes wel eens geproefd?
Ik ben het best vaak eens met de Partij voor de Dieren. En dan vooral op onderwerpen als de invulling van onze economische welvaart en duurzaamheid. De koers die we moeten bewandelen met onze planeet, geven zij richting. Maar onze wegen scheiden zich als het gaat om het eten van vlees en het bejagen van dieren. Op die punten is de Partij voor de Dieren echt geen toenadering mogelijk. Hun radicale houding roept weerstand bij mij op.’

Nog een laatste media-tip voor de Jagersvereniging?
‘Het online tv-programma NL jaagt vond ik een leuk en bijzonder goed initiatief. Je kreeg als kijker goed inzicht waar jagers mee bezig zijn. Een mooi inkijkje in een wereld die voor sommige mensen een ver-van-hun-bed-show is. Openheid dus. Zet verder in op die weg!’

Tijdens de reebokkenjacht later op de avond, valt er geen schot. ‘Bjorn en ik hebben vooral genoten van een prachtig zicht op een flink aantal reeën. Ze bleven uit ons schootsveld. Maar ik ben er niet minder blij om. Zoals ik al zei: je hoeft niet per se met buit thuis te komen om de jacht te ervaren.’ Lachend: ‘Al moet dat natuurlijk ook weer niet al te vaak gebeuren.’


Meer weten over Buit?

  • Delen:


Gerelateerd nieuws