Zon op
06:32
Zon onder
18:56
Nachtmodus
Foto: Anoeska van Slegtenhorst

Vleesloos – Column Oswin, De Jager maart 2018

‘Zeg Pap, je weet toch wel wat dat is hè?’, zegt dochterlief op dat ik-weet-het-lekker-beter-toontje waar jonge adolescenten patent op hebben. ‘Ja natuurlijk, weet ik wat dit is’, zeg ik even treiterig terug. ‘Dit is een overheerlijk, door een collega-jager, zelf gerookt stukje ree.’ Mooi afschot. Dat is toch heel iets anders dan dat kipfiletje van de grootgrutter. Die let wel op de kleintjes, maar al jaren niet meer op de smaak.

P. heeft een meesterwerkje afgeleverd: perfect qua kruiding en rooksmaak. Alleen is mijn timing om het mes erin te zetten hopeloos verkeerd. Dat heb ik weer, wil ik net even culinair genieten blijkt het de Week zonder Vlees. De krantenkoppen schreeuwen het mij toe, zelfs het RTL-nieuws heeft het erover. Dan moet het toch wel een nationaal evenement van importantie zijn, denk je dan. Op de site van de organisatie blijkt dat er zo’n 31.000 mensen aan mee doen. Is dat veel? Ik weet het niet. In deze rare tijden krijg je volgens mij zo 30.000 man op de been voor het kampioenschap paalzitten of neuspeuteren. Maar goed, deze 31.000 personen gaan dus voor een geheel vleesloze week: de eerste officiële in Nederland.

Daar gaan we weer: denk ik dan. De zoveelste campagne om het volk te verheffen tot een staat van ‘verlichting’. En de media doen kritiekloos mee en kieperen – volgens het standaardrecept van de traditionele donderpreek – bakken cijfermateriaal over lezers en kijkers uit. Zo weet ik nu dat een vleesmaaltijd zeven maanden douchewater kost, gelijk staat aan 114 kilometer autorijden en de gemiddelde boom er zeven maanden werk aan heeft om de lucht te reinigen van de CO2 uitstoot die gepaard ging met de vleesproductie. Geen flauw idee wat ik met dit soort semi-wetenschappelijke en onbetrouwbare gegevens moet. En ik begin zo ondertussen ook doodmoe te worden van alles wat niet meer mag, wat moet, wat fout is of juist goed. Ik begin zo ondertussen immuun te worden voor het zoveelste, ongetwijfeld goedbedoelde moraliteitsoffensief.

Iedere psycholoog kan je vertellen dat als je gedrag wilt veranderen je niet moet beginnen met het welbekende vingertje. Dat leidt slechts tot weerstand en irritatie. Daarom pleit ik hierbij voor een Week met Vlees. Maar dan wel duurzaam vlees, geschoten door jagers in onze eigen prachtige natuur. Zodat we weer leren waarderen hoe echt vlees smaakt en de volgende keer de smakeloze kiloknaller links laten liggen en liever een ganzenborstje nemen. Want zeg nou zelf, hoe hypocriet kun je als land zijn? Er gaan hier tonnen uitstekend ganzenvlees na vergassing linea recta de destructor in. Of ben ik nu naïef? Net zo naïef als vogelonderzoeker Bijlsma die in de Volkskrant onlangs riep dat bejaging van de vos geen enkel effect heeft op de weidevogelstand. Vele onderzoeken bevestigen zijn ongelijk en wij jagers weten wel beter. Niet omdat we jager zijn, maar omdat we veel in het veld zijn en zien wat kraaien, roofvogels en vossen aan schade aanrichten. De eerste vos die meedoet met de Week zonder Vlees is bij mij in het veld in elk geval nog niet gesignaleerd.

Oswin Schneeweisz

Columnist De Jager
  • Delen:


Gerelateerd nieuws