Zon op
06:20
Zon onder
21:07
Nachtmodus
Foto: Lonneke Wiggers

‘Verbod op lokmiddelen zorgt voor consternatie’ – De Jager #12

Wie aan kraaienbejaging denkt, ziet automatisch een camouflagescherm voor zich met op schootsafstand een batterij lokkers. Maar die lokkers moeten voorlopig in de kast blijven. Directeur Laurens Hoedemaker en verenigingsjurist Jeroen Hoefnagels leggen uit hoe dat zo gekomen is.

Zonder lokmiddelen gaat het niet: succesvol kraaien (maar ook kauwen en duiven) bejagen. Dat hoef je geen jager te vertellen. De verbijstering was dan ook groot toen het ministerie van Economische Zaken onlangs te kennen gaf dat lokmiddelen niet langer zijn toegestaan bij de bejaging van Canadese ganzen, houtduiven, kauwen en kraaien. Vogelsoorten, die net als vos en konijn, op de landelijke vrijstellingslijst zijn geplaatst vanwege de schade en overlast die ze landelijk veroorzaken. Consternatie alom.

‘Deze uitleg strookt niet met de bedoeling van de staatssecretaris’

Laurens Hoedemaker, directeur Jagersvereniging

Niet alleen bij jagers, maar ook bij boeren en tuinders. In de huidige periode met afrijpend fruit komt een dergelijk verbod uiterst ongelegen. Effectieve schadebestrijding is immers in het geding, of beter: zo goed als onmogelijk. Hoe heeft het zover kunnen komen? Twee specialisten in het jachtdossier leggen uit wat er aan de hand is en wat de consequenties zijn.

Hier leest u het volledige artikel dat eerder verscheen in De Jager #12:

Dit artikel verscheen eerder in vakmagazine De Jager #12

  • Delen:


Gerelateerd nieuws