Zon op
05:25
Zon onder
21:48
Nachtmodus

Veel media-aandacht voor jagers die reekalveren zoeken

Reegeiten leggen hun kalveren graag in hoog gras, vooral op percelen waar het weiland grenst aan bosschages. Jagers kunnen voorkomen dat deze kalveren bij het maaien van de weilanden sneuvelen, door de kalveren vlak voor het maaien op te zoeken. Hier is veel menskracht, organisatie en doorzettingsvermogen voor nodig, maar de beloning is ernaar. Ook ander wild profiteert van deze zoeksessies waarbij het hele weiland vlak voor het maaien wordt doorkruist. (Jonge) hazen bijvoorbeeld, die bij het naderen van de zoekers hun heil elders zoeken.

Werkwijze

Reekalveren redden staat of valt met de medewerking van de boeren, grondeigenaren en jagers binnen de WBE. Afhankelijk van het weer en de activiteiten op het land en in het bos zullen er meer of minder kalveren in de graspercelen liggen. Aangezien het zoeken van reekalveren een arbeidsintensief karwei is wordt alle mogelijke hulp met graagte ontvangen tijdens de zoeksessies voorafgaand aan maaiwerkzaamheden. Tegenwoordig zien we steeds meer dat jagers en WBE’s gebruikmaken van drones met warmtebeeldamera’s om reekalveren te zoeken.

Diverse media besteedden aandacht aan het werk van jagers om dierenleed te voorkomen door voor het maaien van graslanden de reekalveren te zoeken:

Algemeen dagblad: ‘Jagers redden acht reekalfjes van wisse dood’

SBS6 Hart van Nederland: ‘Jagers redden Bambi met behulp van drones’

RTV-Oost: ‘Reekalveren vlak voor het maaien uit weiland omgeving Almelo gered’

De Gelderlander: ‘Drone + warmtecamera = levend reekalf’

  • Delen:


Gerelateerd nieuws