Zon op
05:25
Zon onder
21:48
Nachtmodus

Steeds meer Randstedelingen en vrouwen op jagerspad – Metro

Ze woont driehoog in Amstelveen, heeft enkel een balkon, werkt in de zakenwereld, maar hoopt dit jaar in haar vrije uurtjes veelvuldig de natuur in te trekken. Met geweer, als jager. Vrijdag doet de 25-jarige Marieke Eras examen Jacht en Faunabeheer. En ze is allang niet meer de enige Randstedeling of vrouw die deze jagersopleiding doet.

Verdubbeld
De afgelopen tien jaar is het aantal jachtcursisten uit de Randstad verdubbeld net als het aantal vrouwen. Jaarlijks doen 850 cursisten examen, 10 procent komt inmiddels uit een van de steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht of Rotterdam. Ruim 11 procent is vrouw.

“Bij de Randstad denken veel mensen aan beton en steen, maar ook hier is genoeg natuur”, zegt Marieke. Het jagen is haar ‘met de paplepel ingegoten’. „Mijn vader heeft een jachtterrein in Duitsland en mijn moeder jaagt op het terrein van kennissen door het hele land. Maar ik spreek ook genoeg cursisten die niet door familie in aanraking met jagen zijn gekomen. Ik heb het gevoel dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in de natuur. Misschien heeft het met de gezondheidstrend te maken, meer biologisch eten en willen weten waar voedsel vandaan komt.”

Lees ook: Jager Bjorn dag en nacht paraat voor aangereden wild

Bos in?
Als Marieke vrijdag slaagt voor haar praktijkexamen betekent dat niet dat ze met jachtgeweer het naast haar huis gelegen Amsterdamse bos in kan stappen, opzoek naar een konijntje voor het avondmaal.

“Er zijn ontzettend veel regels aan jagen verbonden. We noemen het wel ‘jagen’, maar eigenlijk is ‘beheren’ een beter woord. Het doel van jagers in Nederland is de wildstand in stand houden. Zo mogen er niet te veel vossen zijn, zodat ander wild blijft leven. Maar ook niet te veel hazen of ander klein wild om ziektes te voorkomen en ga zo maar door. Een jager heeft een eigen jachtterrein en kent zijn terrein. Weet precies wat er leeft en welke dieren geschoten kunnen worden.”

Een jager heeft in Nederland tenminste 40 hectare aaneengesloten grond nodig om een jachtvergunning voor dat gebied te kunnen krijgen. Marieke heeft nog geen eigen jachtveld, iets wat voor veel jonge jagers, zeker uit de Randstad lastig te realiseren is. Via haar vader kent ze een jager die rond Utrecht jachtgrond heeft en met een gastverklaring mag zij, als ze vrijdag slaagt, met hem en uitsluitend op zijn grond op jacht.

Zakenwereld
“Ik werk als consultant, echt in een zakenwereldje. Altijd netjes: blouseje, jasje, dat idee. Als ik straks mijn certificaat heb, ben ik een vrouw met een geweer die de natuur in gaat. En ja, daar worden weleens grapjes over gemaakt, maar dat vind ik niet erg.”

En niet alleen grappen. Het onderwerp jagen in Nederland ligt bij sommigen gevoelig, zo ervaart ook Marieke. “‘Vind je dat niet zielig’, is een vraag die ik nog wel eens hoor. Ja, soms vind ik het ook zielig om een dier dood te schieten, maar ik weet dat het beter is. Zonder dat ik nu uit de hoogte wil overkomen, denk ik dat niet iedereen begrijpt wat jagers eigenlijk doen. Een jager helpt bijvoorbeeld ook bij het beschermen van wild door bijvoorbeeld  voor het maaien reekalfjes te zoeken om deze op een veilige plek naast het veld neer te leggen. Jagen is zoveel meer dan zomaar dieren neerschieten. Het is onderdeel zijn van de natuur en deze onderhouden.”

Lees verder in de Metro

Metronieuws.nl
  • Delen:


Gerelateerd nieuws