In het spoor van de jager – journalist National Geographic onderzoekt wat de Nederlandse jager drijft

Wie zijn toch die mensen die ’s ochtends om vijf uur opstaan en urenlang geruisloos in een sloot of jachthut wachten tot er gans, eend of hert in het viezer komt? Voor een reportage in NatGeo Magazine ging journalist én vegetariër Marijke Ottema samen met fotograaf en NatGeo-eindredacteur Robbert Vermue een jaar lang geregeld het veld in om te achterhalen wat de jager drijft. Marijke zette daarbij een opmerkelijke stap, zoals te zien is in deze video die ze maakte.

In een grote reportage, die in dit decembernummer van National Geographic verschijnt, volgt de lezer Marijke tijdens deze zoektocht. Ze praat met jagers, natuurorganisaties, belangenorganisaties en protestgroepen tegen de jacht.

Waarom?
Een van de jagers is Klaas Jan Jonkman, die ook in deze korte video te zien is. ‘Jacht is mijn leven,’ vertelt Jonkman aan de PR-afdeling van de Jagersvereniging, die hem belde over zijn deelname aan dit grote project. Niet alleen leverde medewerking aan deze reportage hem mooie beelden op van zijn jachtveld; het leerde hem ook, als ervaren jager, veel over zichzelf. ‘Omdat jagen voor mij zo vanzelfsprekend is, stel ik me niet meer de vragen die iedere jager zichzelf zou moeten stellen. Waarom doe ik dat? Hoe maak ik mijn afweging? Marijke liet mij niet wegkomen met eenvoudige antwoorden. Heel goed. Het is leerzaam om als jager bij tijd en wijlen iemand als Marijke naast je te hebben lopen.’ Volg Klaas Jan Jonkman op Instagram.

Het decembernummer van National Geographic ligt vanaf vandaag in de winkel. De Jagersvereniging verloot 3 exemplaren via haar Facebookpagina voor mensen die geïnteresseerd zijn in de jacht en 2 exemplaren onder onze leden in onze Facebookgroep.

De komende periode zal Robbert meer foto’s delen van deze reportage via Instagram. Volg fotograaf Robbert Vermue op Instagram.

Video: Marijke Ottema – Fotografie: Robbert Vermue