Zon op
05:39
Zon onder
21:49
Nachtmodus
Foto: Saskia Berdenis van Berlekom

Saucijzenbroodje met gans – AD Amersfoort

Gans is niet het meest makkelijke beestje in het dierenrijk. Hij zorgt voor miljoenenschade aan het agrarisch landschap en als delicatesse staat hij niet hoog aangeschreven. Daar is echter verandering in gekomen. Bij de Amersfoortse banketbakkerij Van Gent in het Soesterkwartier prijkt sinds zaterdag het ganzensaucijzenbroodje in de vitrine.

Banketbakker Jeffry van Gent (43) kwam op het idee een saucijzenbroodje met ganzenvlees van Canadese ganzen uit de Eempolder te maken toen hij de Amersfoortse jager Reinier Enzerink (32) ontmoette.

De bakker en de jager raakten aan de praat. Van Gent: ,,Ik had al een tijdje het plan om een lokaal product te maken. Ik hou van regionale en bijzondere producten. Reinier kwam vaak in zijn jagerskleding in mijn winkel. Hij vertelde dat hij op ganzen jaagt. Toen viel bij mij het kwartje: een ganzensaucijzenbroodje!”

De eerste klant die het saucijzenbroodje mocht proeven was Leander Brouwer (40) uit Amersfoort. Hij is gek op wild. ,,Gans is een moeilijk product, het kan ook heel vies smaken als het niet goed is bereid. Maar ik vind dit erg goed gelukt. De romige volle smaak die bij een saucijs hoort en de wildsmaak met een licht leverige smaak.”

De wilde ganzen zijn afkomstig uit de Eempolder. Jager Reinier: ,,Exact 5.755 meter van de bakkerij vandaan geschoten. Het eten van wild wordt in Nederland steeds populairder. Terecht. Wild is superscharrelvlees.”

Hoge aantallen

In Nederland komen de laatste jaren ongekend hoge aantallen ganzen voor, aldus de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. ,,In de winter kan dit oplopen tot bijna 2,5 miljoen winterganzen en in de zomer tot 630.000 zomerganzen. Op het grasland van agrariërs verorbert één gans ongeveer 500 gram vers gras per dag. Ganzen foerageren ongeveer tien uur per dag, vanwege de beperkte spijsvertering poept een gans iedere vier minuten. Zo zorgen ganzen voor vraatschade en doen zij de voedingswaarde van graspercelen afnemen. Jaarlijks bedraagt de schade door ganzen in de landbouw circa 70 miljoen waarvan een beperkt deel wordt vergoed.’

Volgens Reinier leven er duizenden ganzen in de Eempolder. ,,Veel gras en boeren, water en een groot randmeer in de buurt. Perfecte factoren voor de gans.” Van Gent is banketbakker en heeft geen gehaktmolen. Dus werkt hij samen de Amersfoortse keurslager Van de Klashorst. ,,We zijn vooral bezig geweest de smaak van het gehakt goed te krijgen zodat de gans tot zijn recht komt.”

Van Gent hoopt dat het product aanslaat. ,,Dat mensen door het eten van een product als dit meer waardering krijgen voor wild uit de regio. Wat je eet, ben je zelf. Voeding is de belangrijkste graadmeter van hoe bewust je bezig bent met het milieu. De ganzensaucijs is net als de Schipholgansgerechten. Ik vind duurzame, ecologische producten belangrijk. We moeten eten wat er is en niet wat we fokken. Zoals we vroeger ook deden.”

U vindt banketbakkerij Van Gent in Amersfoort op Wild op de Kaart

Lees de rest van het artikel in het AD Amersfoort

AD.nl/Amersfoort
  • Delen:


Gerelateerd nieuws