Zon op
06:17
Zon onder
21:11
Nachtmodus
Foto: Erik de Jonge

Persbericht VVD Zuid-Holland: ‘Boeren krijgen deel schade door zomerganzen vergoed’

De provincie gaat een deel van de schade die boeren ondervinden door zomerganzen vergoeden. Provinciale Staten hebben dat besloten op initiatief van de VVD.

VVD-Statenlid Mirjam Nelisse is blij met de vergoeding: “In de zomer zijn er echt ontzettend veel ganzen. Dat heeft allerlei oorzaken, waar het natuurbeleid van de overheid er één van is. Die ganzen veroorzaken grote schade aan de gewassen van boeren. Het is niet eerlijk dat zij daar helemaal alleen voor zouden moeten opdraaien.”

De provincie wil het aantal ganzen terugbrengen. Er is een ‘doelpopulatie’ vastgesteld: de hoeveelheid ganzen die mag overblijven. Nelisse: “Er zijn ruimere mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen, maar er zijn zó veel ganzen dat het niet binnen een jaar lukt. De boeren zijn daar de dupe van, en dus is het terecht dat ze gecompenseerd worden.”

Voor de vergoeding wordt de komende drie jaar in totaal 2 miljoen euro van de provincie vrijgemaakt. Nelisse: “Na die drie jaar gaan we kijken of de doelpopulatie is gehaald. Als dat niet zo is, wil ik dat de compensatie wordt voortgezet.”

Bekijk hier de exacte tekst van de motie van de VVD Zuid-Holland en de ondertekenaarsGerelateerd nieuws