Zon op
05:26
Zon onder
21:47
Nachtmodus
Foto: Andrew Balcombe

Persbericht- Opening kleinwildseizoen 15 oktober, jachtopleiding in Randstad volledig volgeboekt

AmersfoortOp 15 oktober opent het ‘kleinwildseizoen’. In dit jachtseizoen zijn wilde eend, houtduif, fazant, haas en konijn bejaagbaar. Twee weken na de start van het kleinwildseizoen begint de jachtopleiding voor het komende jaar weer. Stichting Jachtopleidingen Nederland (SJN) laat weten dat de beschikbare cursusplaatsen in de Randstad reeds volledig zijn volgeboekt.

Vanaf einde zomer tot het einde van het jaar zijn de populaties van de kleinere wildsoorten – haas, konijn, wilde eend, fazant en houtduif – op hun sterkst. Dit is dan ook de periode waarin een jager tijdens het jachtseizoen een aantal dieren kan schieten om op te eten: de benuttingsjacht. Dit kan alleen als er voldoende wild in het jachtgebied leeft. De jager is bij wet verplicht om te zorgen voor een wildstand waar hij verantwoord uit kan oogsten, zonder dat er schade aan de landbouw ontstaat door een grote hoeveelheid wild. Jagers eten al het eetbare wild op of verkopen het aan poeliers, restaurants of mensen in hun omgeving. Via het initiatief Wild op de Kaart kan iedere Nederlander makkelijk zien waar hij wild kan eten of wild kan kopen.

 

Cursusplaatsen Randstad vol
Om te kunnen jagen in Nederland is het jachtdiploma een wettelijke vereiste. De jachtopleiding van de SJN, die jaarlijks wordt gegeven en start in november 2016, biedt plaats aan 900 cursisten. Op dit moment is reeds 73% van de opleidingsplaatsen bezet. De vier beschikbare cursusplaatsen in de Randstad zijn vol.

SJN laat weten dat 50% van de tot nog toe ingeschreven cursisten jonger is dan 36 jaar, ruim 14% is vrouw. De cursus wordt op 18 plaatsen in ons land verzorgd.

Slagingspercentage 2016
Het wettelijk verplichte jachtexamen bestaat uit vier onderdelen: theorie, schietvaardigheid met hagelgeweer, schietvaardigheid met kogelgeweer en jachtpraktijk. Alle onderdelen moeten met goed gevolg worden afgelegd. In het voorjaar van 2016 slaagde 33% voor alle vier onderdelen in één keer. Voor het herexamen in september is 45% geslaagd.

Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met  Janneke Eigeman, woordvoerder van de Jagersvereniging. Telefoonnummer: 033 – 461 98 41 of 06- 53 12 63 24 of

 

  • Delen:


Gerelateerd nieuws