Foto: Arista Fotografie

Persbericht – Nimrod 2019: Labrador Retriever Bing is de beste jachthond van Nederland

Leek–Vandaag vond bij landgoed Nienoord op de vroege ochtend de 46e Nimrod plaats. De Nimrod is de jaarlijkse topwedstrijd voor jachthonden, waarbij achttien deelnemers met hun voorjager drie proeven moeten doorlopen. Dit jaar werd de Nimrod gewonnen door Labrador Retriever Bing met de voorjager Joachim van Beek. De Nimrod 2019 trok ruim 2000 bezoekers uit het hele land naar Groningen.

Tijdens een drietal proeven op de terreinen rondom het kasteel Nienoord was het vandaag aan achttien jachthonden en hun voorjagers (degene die met de hond actief is in het jachtveld) om alle negen apporten binnen proberen te brengen. De proeven waren zeer afwisselend opgebouwd waarbij de honden onder andere een lang geurspoor (‘sleep’) moesten volgen, een apport moesten zoeken in een dichte begroeiing en buiten het zicht van hun voorjager zelfstandig moesten werken om het apport binnen te halen.

Groningen

De Nimrod wordt ieder jaar in een andere provincie georganiseerd. Dit jaar was de eer aan de jachthondendiscipline van de Groningse afdeling onder leiding van Ad Toonen.

Verschillende jachthondenrassen gaven acte de présence: Duitse Staande Langhaar, Duitse Staande Korthaar, Duitse Staande Draadhaar, Epagneul Picard, Labrador Retriever, Golden Retriever, Heidewachtel, Grote Munsterlander, Drentsche Patrijshond, Flatcoated Retriever, Cesky Fousek en Curly Coated Retriever.

Twee jachthonden halen hoogste diploma

In totaal hebben twee jachthonden en hun voorjagers alle apporten binnen gebracht; dat is een vereiste om kans te maken op de titel van winnaar. Deze twee honden krijgen een AA-diploma; dat is het hoogst haalbare binnen de jachthondenwereld in Nederland. Dit diploma is alleen te behalen op een Nimrod en een hond mag maar een maal in zijn of haar leven deelnemen aan de Nimrod. Na een wedstrijddag die startte om negen uur en eindigde rond half vijf kwam Labrador Bing met 250 punten (300 punten is het maximaal haalbare) als beste uit de bus.

De weersomstandigheden waren koud, maar wel droog. De sfeer zat er goed in. De wedstrijd was zo ingericht dat de proeven voor de vele bezoekers goed te volgen waren. De organisatie kijkt dan ook terug op een geslaagde dag.

Opgeleide jachthonden onmisbaar voor de jacht

Goede jachthonden zijn onmisbaar voor een weidelijke jacht in Nederland. Belangrijk is dat alle geschoten wild binnen wordt gebracht. Om die reden organiseert de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging jachthondenproeven door heel Nederland. De jachthondenproeven worden onder auspiciën van de Commissie Jachthondenproeven (CJP) van ORWEJA gevoerd. De voorzitter van de CJP, Rens Joosen blikt terug op een goede dag. ‘Vandaag hebben we wederom schitterend jachthondenwerk gezien, we kunnen trots zijn op alle deelnemers’. Werken met een jachthond wordt door zowel jagers als eigenaren van een jachthond jaarlijks met veel plezier uitgeoefend.

Joachim van Beek en Labrador Retriever Bing (midden) gingen er met de winst vandoor. Foto: Arista Fotografie

<Einde>