Foto: Arista fotografie

Persbericht – Nimrod 2015: Labrador Retriever Moon beste jachthond van Nederland

Lisse – Vandaag vond op het terrein van het Kasteel Keukenhof in Lisse de 42ste Nimrod plaats. De Nimrod is de jaarlijkse topwedstrijd voor jachthonden, waarbij achttien deelnemers met hun eigenaar drie proeven moeten doorlopen. Dit jaar werd de Nimrod gewonnen door Robert Bolsenbroek met zijn Labrador Retriever Moon.

De jachthondendiscipline van provincie Zuid-Holland (ORWEJA) had onder leiding van Mick de Groot, voorzitter organisatie Nimrod 2015, een drietal proeven uitgezet in het gevarieerde terrein van de Keukenhof. De wedstrijd van 2015 bestond uit een
polderproef, een boerderijproef en een kasteelproef, waarbij de honden onder andere water moesten overbruggen en een sleepspoor over langere afstand moesten volgen. En dit alles over forse afstand.

Bij de samenstelling van het deelnemersveld wordt van ieder jachthondenras de beste hond van dat jaar uitgenodigd deel te nemen. Daardoor ontstaat een zeer divers beeld van hondenrassen, waaronder een Heidewachtel, een Labrador Retriever, een Golden Retriever, een Duitse staande korthaar, een Duitse staande draadhaar, een Flatcoated Retriever, een Cesky Fousek en een Duitse staande langhaar.

De proeven werden door de deelnemers ervaren als pittig, maar niet onmogelijk. Na een wedstrijddag die startte om negen uur en eindigde om half vier kwam Robert Bolsenbroek met 295 punten (300 punten is het maximaal haalbare) als beste uit de bus.

Dit jaar werd de Nimrod gewonnen door Robert Bolsenbroek met zijn Labrador Retriever Moon. (Fotograaf: Henk Eggink – www.fotojacht.nl)

De weersomstandigheden waren goed, echter aan het einde van de middag passeerde een regenfront met harde wind. De wedstrijd was zo ingericht dat het voor de vele bezoekers goed te volgen was. De organisatie kijkt dan ook terug op een geslaagde dag.

Goede jachthonden zijn onmisbaar voor een weidelijke jacht in Nederland. Om die reden organiseert de Koninklijke  Nederlandse Jagersvereniging jachthondentrainingen door heel Nederland. Het werken met een jachthond wordt steeds populairder in Nederland. Het aantal deelnemers aan jachthondenproeven groeide in vier jaar tijd van 4.701 naar 5.264. Een groei van 12%.