Zon op
05:35
Zon onder
21:53
Nachtmodus

Persbericht – Eten uit de natuur wint aan populariteit, meerderheid Nederland tegen jachtverbod

Amersfoort – 56% van de Nederlanders is voorstander van duurzame benutting van wild uit het landschap. En 62% vindt het belangrijk te weten waar voeding vandaan komt en wat er mee gebeurt in het productieproces. Dat blijkt uit onderzoek van marketingbureau Zest in opdracht van de Jagersvereniging. De resultaten van het onderzoek worden vandaag door jager & verzamelaar Ellen Mookhoek overhandigd aan Nel Schellekens van restaurant Gulle Waard in Winterswijk, winnaar van het Puurste Restaurant 2014 en boegbeeld van restaurantvereniging Euro-Toques.

Naar aanleiding van de resultaten uit het onderzoek bereidt Schellekens vandaag enkele hapjes met ingrediënten uit de natuur: asperges, ree en gans, vers geoogst. Schellekens bereidt haar gerechten met lokale producten van Nederlandse oogst. En, zij is niet de enige. 34% van de Nederlanders vindt het belangrijk voedsel te kopen uit de eigen omgeving. En dat aantal lijkt toe te nemen. Schellekens: ‘Er is steeds meer vraag naar lokale, pure gerechten. Ik werk het liefst met verse producten en producten uit de volle grond, dat komt de smaak ten goede.’

Uitkomsten onderzoek
De Jagersvereniging is content met de uitkomsten van het onderzoek. Voorzitter Roelf H. de Boer: ‘Uit dit onderzoek blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders voorstander is van duurzame benutting van wild uit het landschap. Het is natuurlijk niet anders dan de consumptie van honing, kastanjes, fruit, groenten, paddenstoelen en vis die ook uit de natuur afkomstig zijn. Eten uit de natuur wint aan populariteit. In het onderzoek van Motivaction uit 2013 geeft 36% van de respondenten aan dat wild past in het rijtje van duurzame producten uit het landschap, in 2015 is dat percentage gestegen naar 56%. ’ In december bleek ook al uit een onderzoek van Natuur en Milieu dat wild de meest duurzame kerstmaaltijd was.

45% van de respondenten vindt het belangrijk dat geschoten wild voor consumptie beschikbaar komt, zo blijkt uit het onderzoek. Naast de 56% die voorstander is van duurzame benutting van wild uit het landschap staat nog eens 38% neutraal in de kwestie. Een meerderheid van Nederland vindt niet dat de politiek jagen in Nederland mag verbieden.

Veiligheid & natuurbeheer
In het onderzoek wordt tevens aandacht besteed aan andere aspecten van jagen, waaronder die ten behoeve van verkeersveiligheid en natuurbeheer. Hieruit blijkt ondermeer dat 86% van de Nederlanders positief of neutraal staat ten opzichte van bejaging als dieren een gevaar voor het verkeer vormen en 87% positief of neutraal is ten aanzien van bejaging van roofdieren als kwetsbare diersoorten in hun bestaan worden bedreigd.

Over het onderzoek
In het voorjaar van 2015 voerde marketingbureau Zest, in opdracht van de Jagersvereniging, een representatief onderzoek uit met 3000 respondenten naar de opinie en perceptie van de Nederlandse bevolking met betrekking tot de benutting van wild, in de vorm van jacht, beheer en schadebestrijding.

<Einde>

Over de Jagersvereniging
De Jagersvereniging is met 21.000 leden de grootste belangenbehartiger van jagers en werkt samen met alle partijen die zich verbonden voelen met verantwoord beheren en benutten van het Nederlandse landschap. Dit doet zij door stakeholders en publiek te voorzien van achtergrondinformatie en gegevens over de jacht. Het bureau van de vereniging heeft een afdeling ecologie, juridische zaken, belangenbehartiging, communicatie en ledenservice.

Over Euro-Toques
Euro-Toques is de restaurantvereniging van ruim 100 Nederlandse restaurants, waar ambachtelijk gekookt wordt. Alle restaurants hebben zich verbonden aan de Code van Eer waarin uitdrukkelijk is opgenomen dat er gebruik gemaakt wordt van natuurlijke, bij voorkeur, streek- en seizoensgebonden producten. Paul Bocuse richtte Euro-Toques 29 jaar geleden op.

Over de Gulle Waard
De Gulle Waard werkt direct samen met veel kleinschalige producenten en leveranciers.  Alles wat binnenkomt in keuken wordt verwerkt, van kop-tot-staart, en alles wordt zelf gemaakt. Eigenaar en kok Nel Schellekens roemt de Achterhoek, ze serveert wat ze noemt de Smaak van de Achterhoek: samenwerking en landschap op het bord.

  • Delen:


Gerelateerd nieuws