08:31
17:11
Nachtmodus

Woorden – Column Janneke Eigeman

Woorden doen ertoe. Dat bleek ook toen er op (social) media even geleden een bommetje barstte nadat FBE Gelderland haar beheerplannen voor grote hoefdieren bekendmaakte. Dit seizoen moesten er 3.000 edelherten en 9.500 wilde zwijnen worden geschoten. De belangrijkste reden voor het grootschalig afschot was dat bosverjonging op de Veluwe achter bleef en biodiversiteit in het geding kwam. De eerste uitkomsten van een monitoringsproject naar graasdruk waren weinig hoopgevend. Natuurbeheerders op de Veluwe wisten dit ook. Daarom hadden zij – Staatsbosbeheer, particulieren, Natuurmonumenten en Geldersch Landschap – bij de FBE hun wensen voor afschot neergelegd. Echter, deze biodiversiteitskant van het verhaal kreeg in de media weinig aandacht. Wat zij wel kopten: ‘Duizenden zwijnen en herten op de Veluwe moeten dood’. En het is niet moeilijk voor te stellen welke ophef – inclusief verwensingen naar jagers – hieruit voortkwam.

In een proefje op LinkedIn vroeg ik mensen op welke titel zij eerder zouden klikken. Op bovenstaande? Of op: ‘Biodiversiteit Veluwe onder druk door hoge aantallen grote hoefdieren?’ De uitkomst ligt voor de hand.

Voor journalisten is het kiezen van woorden onderdeel van hun vak. Aan de hand van bovenstaand verhaal vroeg ik hen in hetzelfde bericht op LinkedIn om de Nederlander te helpen om dit toch al zo gepolariseerde dossier beter te begrijpen. Niet door het kiezen van sensatiekoppen en een platte berichtgeving maar door het vertellen van het hele verhaal. Een journalist van een nieuwsprogramma nam dit advies ter harte en belde voor haar item een ronde langs ‘groen Nederland’. Maar helaas bleek geen enkele natuurbeheerder bereid zijn het beheer te willen toelichten. Wordt de natuur op de Veluwe beter van dit zwijgen? Uiteraard niet! Mijn oproep aan de groene communicatieprofessionals blijft dan ook: doorbreek het zwijgen, geef woorden aan je keuzes en help de Nederlander natuurbeheer in ons land beter te begrijpen.

*Deze column werd gepubliceerd in De Jager, september 2021

  • Delen: