Zon op
08:43
Zon onder
16:53
Nachtmodus

Verantwoordelijkheidsvakantie – Column Oswin Schneeweisz

Ssst, niet verder vertellen, maar ik was ook even op verantwoordelijkheidsvakantie in Zuid-Frankrijk. We namen een paar dagen intrek in Auberge Le Chasseur Ronfleur. De snuivende jager: een merkwaardige naam, vind u ook niet? Natuurlijk vroeg ik Rennee, de olijke herbergier naar de betekenis, maar dat had ik net zo goed niet kunnen doen. De beste man, met een buik als een wijnton en een neus met de kleur van goede rosé, gniffelde en verdween hoofdschuddend in de keuken. Pas toen ik weer terug was in Nederland en Trouw in de bus viel, was daar ook het spreekwoordelijke kwartje.

Daar stond het, zwart op wit. De nieuwe minister van Ecologie, duurzaamheid en energie, Barbara Pompili, wil dat vanaf 1 oktober de vangtechniek met de lijmstok verboden wordt. Die Fransen toch! Dat ze daar anno 2020 nog steeds legaal met lijmstokken in de weer zijn is te bizar voor woorden. Dat is in heel Europa al meer dan veertig jaar verboden. Onder wat voor steen hebben onze Franse collega-jagers gelegen? Dat moet wel een Obelix van formaat zijn geweest. Zelfs de Franse Federatie van Jagers heeft het verbod op lijmstokken jarenlang getraineerd. Sterker nog: voorzitter Willy Schraen kondigde meteen een gerechtelijke procedure aan. Ook liet hij weten dat zijn leden acties voorbereiden om afschaffing van de lijmstok te voorkomen. De snuivende jagers waren zelfs van plan om te gaan demonstreren.

Nu weet ik wel: in Frankrijk heerst een nationale Eurofobie. Als Brussel eist dat ze de lijmstok verbieden, smeren ze er alleen maar nog meer lijm op. Maar ik vind dat nogal kortzichtig. Sommige zaken zijn nu eenmaal niet meer van deze tijd. Het valt in de categorie: ‘dat doen we zo niet meer’. Noem het voortschrijdend inzicht. Noem het beschaving. Zo bekeken zijn die aangekondigde demonstraties net zoiets als het demonstreren voor de herinvoering van de slavernij of het afschaffen van het kiesrecht voor vrouwen.

Ik was er graag bij geweest. Ik had met leedvermaak toegekeken hoe de snuivende jagers in linie opmarcheerden naar het Champs Elysee, dreigend zwaaiend met hun lijmstokken. En in de straten van Parijs weergalmde weer de Marseillaise. Hun enige argument: blijf van onze tradities af. Wat dat betreft is het niet zo veel anders als die vermaledijde Zwarte Piet-discussie bij ons. Traditie is de reddingsboei waaraan menigeen zich vastgrijpt, als een drenkeling in de zee van de altijd veranderende tijd.

*Deze column verscheen in De Jager september 2020

  • Delen: