08:32
16:24
Nachtmodus
Foto: Anoeska van Slegtenhorst

Moeite – Column Janneke Eigeman

Toen ik nog niet jaagde, had ik – en dat schrijf ik met enige schaamte – eigenlijk nauwelijks een idee waar mijn eten vandaan kwam. Ik werd groot in een tijdperk waar aan voedsel geen gebrek was. Ik wist niet beter dan dat aardbeien altijd verkrijgbaar waren en ik stond er niet bij stil dat boontjes ook uit Egypte konden komen. Voedsel werd steeds goedkoper en ja, ik gooide ook wel eens eten weg dat over de houdbaarheidsdatum was. Ik besefte niet dat hiervoor boer en landschap opdraaiden.

Toen ik ging jagen en een moestuin kreeg, groeide mijn kennis over de voedselketen. De eerste aardbeien die ik van de tuin haalde, smaakten extra lekker. Extra lekker omdat ik had gezien hoeveel moeite ik er voor moest doen. Dat ze er soms wat ‘mottig’ en aangevreten uitzagen, maakte me niet meer uit. En sinds ik zelf jaag en mijn wild zelf schoonmaak en uitsnijd, ben ik veel zuiniger geworden op alles wat er van een (zelf) geschoten dier komt. Tegelijk zie ik dat in onze maatschappij de fastfoodketens als paddenstoelen uit de grond schieten, dat Nederlanders steeds dikker worden, dat er meer voedsel dan ooit wordt weggegooid en dat de boer goed en eetbaar fruit met hagelschade niet meer kwijt kan bij de consument.

Het feit dat Nederlanders vandaag de dag nauwelijks meer moeite hoeven doen voor hun eten en er geen kennis van hebben, is naar mijn idee direct in verband te brengen met deze ontwikkelingen. Voedsel dat in laboratoria wordt ontwikkeld,
gaan deze ontwikkelingen niet stoppen. Wat mij betreft is er maar één oplossing en dat is, dat de schoolmoestuintjes weer een vast onderdeel worden van het lesprogramma. Net als een verplichte excursie met de plaatselijke boer en jager.

  • Delen:

Gerelateerde items