08:36
16:23
Nachtmodus
Foto: Anoeska van Slegtenhorst

Marc – Column Janneke Eigeman

Zaterdagavond schoot ik een ree, voor ‘t eerst. Ik was niet alleen. Samen met Marc nam ik een uurtje ervoor plaats op de dubbele hoogzit. Marc is bijna dertig. En hoewel ik het in levensjaren van hem win, streeft hij mij in jacht-ervaringsjaren ruim voorbij. Marc is kundig, de rust zelve en hierdoor voor mij een prettige mentor.

‘Dat rechter is een smalree,’ fluisterde Marc toen we de twee dieren uitgebreid hadden geobserveerd. ‘Dat kun je schieten.’ Vanaf dat moment was niets meer zomaar. Ik legde het geweer goed, richtte en probeerde het suizen van mijn bloed in mijn oorkappen te negeren.

‘Wacht tot ze achter de takken vandaan is en goed dwars staat,’ fluisterde Marc opnieuw. Het was nu of nooit. Het werd nu. Ik schoot, het ree sprong het bos in en was uit zicht. We wachtten en luisterden. Lange, lange minuten waarbij het trillen van mijn handen oncontroleerbaar was. ‘Ik had iets soortgelijks hier,’ begon Marc te vertellen. ‘Het ree dat ik hier schoot sprong ook af. Het lag 20 meter verderop. Grote kans dat dat bij jou ook zo is.’ En: ‘Ik keek mee door de kijker, ik zag dat je goed schoot.’

Inderdaad, het was zoals Marc had gezegd. We vonden het ree op nog geen twintig meter uit de bosrand. Dood. Marc wenste mij weidmansheil en op zijn aanwijzingen ontweidde ik het ree. Komende week slacht ik het en verwerk ik het tot eten.

Deze maand doen honderden mensen jachtexamen, het merendeel met toegang tot de jachtwereld. We weten uit onderzoek dat kersverse jachtaktehouders graag begeleid worden door een ervaren jager, net als ik. Ieder van hen verdient een Marc, wat mij betreft. Maar dat is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Daarom mijn oproep aan u: pak de handschoen op en neem die jonge jager mee!

  • Delen: