05:50
21:39
Nachtmodus

Jan Peter Spierenburg

Hoe bent u voor het eerst in aanraking gekomen met de jacht?
Mijn buren hadden een jachtveld en gingen iedere zaterdagochtend te velde. Terwijl ik achter het raam keek naar mannen met loden jassen en geweren onder hun armen, werd ik gewenkt toen ik een jaar of acht was. Of ik mee wilde. Wat ik me van die eerste dag herinnerde, was dat er een fazantenhaan in een boomgaard een meter voor me opvloog en doeltreffend werd geschoten. Vervolgens heb ik gejaagd op heel veel terrein rond Utrecht, dat nu volledig is verstedelijkt. De kunstijsbaan, industrieterrein Overvecht, Maarssenbroek en Leidsche Rijn.

Wat betekent het woord ‘jagen’ voor u?
Jagen = beheren en oogsten. Alles met plezier (je huurt immers ‘het genot van de jacht’) en hoewel het mijn hobby is, denk ik dat ik behoorlijk deskundig ben. Omdat ik nu ruim 45 jaar bewust met de natuur om ga en effecten kan zien.

'Jagen is cultuur en draagt bovendien bij aan evenwicht en diversiteit in natuur en landschap’
‘Jagen is cultuur en draagt bovendien bij aan evenwicht en diversiteit in natuur en landschap’

Wat zou u de Nederlandse jagers aan advies mee willen geven?
Doe vooral je ding in de jacht en het beheer. Weer er trots op en laat iedereen weten dat je met plezier jager bent en waarom. Als consultant kom ik vaak in een andere werkomgeving en heb ik mijn hobby nergens onder stoelen of banken gestoken. Er zijn altijd mensen die er heel neutraal op reageren en er niet op ingaan, maar velen vragen meteen om een gans! Met kritische mensen ga ik in discussie. Jaren geleden ging een collega mij vertellen dat jagen niet meer van deze tijd is. Wie bepaalt dat dan en met welke argumenten ? Dat zijn leuke discussies. Maar ga niet provoceren. Waar ik jaag is het zaterdagochtend tamelijk druk met hardlopers en trimmers. In dat deel van het veld ga ik dan langs de weg op dat moment geen ganzen schieten.

Waar zou u heel Nederland op willen wijzen?
Heb respect voor elkaar. We leven met heel veel mensen in een klein land met duizenden meningen, bondscoaches en visies. Begin jaren tachtig zag ik peuters op schouders van shag rokende vaders die de hele zaterdag tussen duizenden mensen stonden te demonstreren tegen de kernwapens. Dat vinden zij normaal en dat respecteer ik ook. Mijn kinderen en ik zijn met jacht opgegroeid en gingen op zaterdag jagen. We weten niet anders dan dat het ‘normaal’ is. We zetten het ‘tableau’ af tegen wat er ‘onbeschoten is weggekomen’ en kunnen dan pas tot de conclusie komen of het een mooie dag was of niet. We zijn er mee opgegroeid en hebben er recht op dat normaal te vinden. Jagen is niet gek, jagen is cultuur.

Over Jan Peter Spierenburg
Jan Peter Spierenburg (1959) is zelfstandig ondernemer en  voert in een breed kader opdrachten uit bij  provincies, gemeenten en bedrijven. Daarnaast is Jan Peter commissaris jachthonden bij gewest Utrecht, geeft trainingen, organiseert proeven en is als keurmeester van jachthondenproeven actief.

  • Delen: