06:27
20:46
Nachtmodus

Ellen Mookhoek

Hoe bent u voor het eerst in aanraking gekomen met de jacht?

Mijn eerste jacht was een stille jacht, zo noemt men het jagen op paddenstoelen. Tijdens mijn opleiding tot jager merkte ik hoezeer het klopt dat het verzamelen van paddenstoelen jagen wordt genoemd. Om paddenstoelen te verzamelen moet je het landschap kennen, weten in welk seizoen en met welk weer je zwammen kan verwachten. Met deze kennis ga je speuren naar “buit”. Dat zijn allemaal aspecten van bemachtigen, die ook van belang zijn voor jagen op wild.

Wat betekent het woord ‘jagen’ voor u?

Veel: buiten zijn, kijken naar de flora en fauna en, als er genoeg is, bemachtigen!  Dat vind ik machtig mooi. Eén worden met de planten en dieren van het veld, en als het kan en lukt, wat mee naar huis nemen om van te eten.

Ellen Mookhoek raapt ganzeneieren voor heerlijke gerechten
Jagen is… de ballen hebben het dier dat je eet helemaal te zien en ervan te houden

Welke rol ziet u voor jagers weggelegd in het Nederlandse landschap?

Ik zie jagers als ogen en oren in het landschap, mensen die zien wat er gebeurt in en met populaties wilde dieren. Ze lezen het landschap, want dat is noodzakelijk om te kunnen bemachtigen. Jagers horen al eeuwen bij het Nederlandse landschap. Onze flora en fauna  zijn zoals ze zijn doordat de mens er een prominente rol heeft. Zonder jagers en boeren zouden er geen weidevogels zijn, prachtige dieren die bij een cultuurlandschap horen. Net als het haas afhankelijk is van de jager die een teveel aan roofdieren in toom houdt.

We leven in toenemende mate in steden, wat betekent dat voor onze relatie met de natuur?

Ik vrees dat daardoor de natuur steeds meer als museumstuk gezien wordt, in plaats van dat we er deel van uitmaken. Leven en dood, eten en gegeten worden, het hoort allemaal bij de natuur. En dus ook bij ons.

Wat zou u de Nederlandse jagers aan advies mee willen geven?

Laat mensen zien wat je doet, en leg uit waarom. Wees een rentmeester van de natuur, en draag dat uit. Deel je buit met niet-jagers, en leer ze over de kringloop van het leven. Leg een feestelijke dis aan, en eet ervan met aandacht en liefde.

Waar zou u heel Nederland op willen wijzen?

De natuur is een levend, sterk en dynamisch geheel waar je als mens onderdeel van bent. Alles wat je eet heeft door productie of vervoer een effect op de natuur. Rechtstreeks oogsten is wel zo eerlijk. Jacht levert het meest diervriendelijke vlees. En daarbij is de smaak van echt vers onovertroffen.

Over Ellen Mookhoek

Ellen is jager/verzamelaar met een knipoog. Ze groeide op tussen velden en boomgaarden. Op haar 17e vertrok ze naar de stad. Na een studie geschiedenis en een carrière op kantoor, keerde ze terug tot haar oude liefde: de natuur. Al jagend op zwammen en kruiden kreeg ze zin om zelf vlees te oogsten. Jagen is een avontuur, met je kop in de regen, de wind en de zon. Op zoek naar buit, word je  geleidelijk onderdeel van de natuur. Niet alleen “buiten”, op het land, maar ook aan de rand van de stad: want de rafelranden van de stad zijn prachtige ruige stukjes Nederland.

  • Delen:

Gerelateerde items