08:35
16:23
Nachtmodus

Dirk-Jan Polak

“In 2004 besefte astronaut André Kuipers hoe uniek en kwetsbaar de aarde is.”

André Kuipers moest, om tot dit besef te komen, het heelal in geschoten worden om van grote afstand de waarde van de aarde te ervaren. Terwijl ik op mijn knieën in het land zat en de details van de natuur dagelijks in mij opnam, had ik die conclusie al eerder getrokken.

Hoe bent u voor het eerst in aanraking gekomen met de jacht?
Ik ben letterlijk opgegroeid in de polder, iedere middag na schooltijd en in de vakantie werkte ik bij mijn vader op de tuinderij. We hadden een zogenaamde vollegrondstuinderij, waarbij we onze gewassen buiten verbouwden en dus volledig afhankelijk waren van de grillen van het weer. Als ik op het land werkte kwam de natuur via alle zintuigen tot in detail binnen. Zo zag en voelde ik de seizoenen dag in dag uit aan mij voorbij trekken. Het mooiste vond ik het als je in vroege voorjaar de eerste tekenen van het nieuwe leven weer zag opkomen: de zwellende knoppen, het eerste kikkerdril, broedende eenden enz.

 “In 2004 besefte astronaut André Kuipers hoe uniek en kwetsbaar de aarde is.”
“In 2004 besefte astronaut André Kuipers hoe uniek en kwetsbaar de aarde is.”

Wat betekent het woord ‘jagen’ voor u?
Op de tuinderij hadden we overlast doordat het wild schade aan onze gewassen veroorzaakte. Zo zijn hazen gek op sperzieboontjes en bloemkool, fazanten lusten graag tuinbonen en klauwen de aardappelbedden open, houtduiven doen zich met smaak tegoed aan de boerenkool. Daarom ging ik al vroeg in mijn jeugd mee met de jagers op ons land, eerst als drijver en later zelf als jager. Het wild dat ik zelf had zien opgroeien belandde bij moeder in de braadpan. Als jager besef je als geen ander de lange weg die het wild moet afleggen om tot volwassenheid te komen, voordat je het kan oogsten. Je ziet de hele levenscyclus van de natuur en beseft je dat er eerst wat geboren moet worden voordat je ervan kunt oogsten, dat heeft van mij een bescheiden jager en kritische consument gemaakt.

Wat zou u de Nederlandse jagers aan advies mee willen geven?
Mijn advies aan jagers en aspirant-jagers is: ga zoveel mogelijk het veld in, met of zonder geweer, onder alle weersomstandigheden, elk seizoen! Onderhoud een goede relatie met de polderbewoners, want ook zij kunnen je informatie geven. Zo blijf je op de hoogte over de ontwikkelingen in je veld.

Over Dirk-Jan Polak
Dirk-Jan Polak (1966) is werkzaam als mede-eigenaar van Hollands Wild B.V. Hij houdt zich hier bezig met de productontwikkeling en marketingcommunicatie van wildproducten uit de Nederlandse natuur. Hij ontwikkelt nieuwe producten en adviseert consumenten en eindgebruikers van wildproducten op culinair vlak. In zijn vrije tijd beheert hij een jachtveld en neemt regelmatig mensen die onbekend zijn met het jachtbedrijf mee het veld in .

  • Delen: