Zon op
08:42
Zon onder
16:54
Nachtmodus
Foto: Anoeska van Slegtenhorst

Ameland – Column Janneke Eigeman

Als je mij vraagt wat mijn favoriete vakantiebestemming is, dan prijken de Wadden zeker bovenaan mijn lijstje. Exotische oorden, verhitte steden, uitpuilende souvenirshops; ik ben er slechts met mate te vinden. En zo kwam het dat ik in de meivakantie met veel plezier Ameland bezocht. Vier dagen bracht ik door met pootjebaden, schelpen zoeken, fietsen en een praatje maken met de mensen op het eiland. Niets bijzonders, maar mij maakt het vrolijk.

Een aantal jaar geleden bracht ik een hele zomervakantie door op Ameland. Daar maakte ik voor ’t eerst kennis met dit eiland en haar jagers. Wie daar oog voor heeft, herkent de eilander jagers met gemak. Het zijn er genoeg. Ze zijn vaak in het bezit van een spaniël, hebben een bordje achter de voorruit of leggen simpelweg de ganzenworstjes naast de varkenssaucijzen in de vitrine.

De week na mijn bezoek in mei was de uitzending over Ameland in de reeks De Eilanden. Bioloog Midas Dekkers trekt in deze serie van het ene eiland naar het andere en belicht uitgebreid de bewoners van het eiland. En ja, ook twee jagers van Ameland komen aan het woord: Wouter en Max.

Iedere jager die nog wel eens zoekt naar woorden om uit te drukken wat jagen in Nederland inhoudt of wat jagen voor hem of haar betekent, raad ik aan deze uitzending terug te kijken. Het staat bol van de oneliners die niets aan duidelijkheid te wensen overlaten. ‘Amelanders eten van het eiland en de zee. Garnalen, vis, bessen en wild.’ En: ‘Als ik hier alles zou schieten, houdt het voor ons op.’

Het verhaal is zo oprecht en ongekunsteld, dat je als kijker achterblijft met het gevoel, dat jagen, vissen en verzamelen vanzelfsprekend is. Zo vanzelfsprekend, dat zelfs Midas er geen onvertogen woord over uit.

  • Delen: