Zon op
06:18
Zon onder
21:09
Nachtmodus
Foto: Erik de Jonge

Meninkjes

Eigenlijk heb ik een grondige hekel aan al die meninkjes (behalve die van mijzelf natuurlijk). Lang luister ik ook nooit naar een radioprogramma als Standpunt.nl waar iedere azijnpisser, koos werkeloos of pensionado met teveel pensioen en nog meer vrije tijd zijn mening mag geven over actuele onderwerpen. In de regel luister ik alleen naar dergelijke programma’s wanneer ik achter het stuur van mijn ‘klimaat-neutrale’ terreinwagen weer een fikse bijdrage aan de ecologische voetafdruk lever. Uit overwegingen van verkeersveiligheid is de uitknop van de radio dan gelukkig snel gevonden. ‘Waarom respecteer je de mening van anderen niet gewoon?’, vroeg mijn vriendin laatst. ‘Ik respecteer andermans mening wel degelijk’, gispte ik terug. ‘Daarom zet ik de radio juist uit’. Zwijgend reden we verder. Diezelfde middag nam ze wraak en duwde, met een giftig lachje, haar Ipad onder mijn neus met de opmerking: hier betweter, lees dit maar eens. Leuk voor je column. En ja hoor… 35 reacties van PZC-lezers op een artikel over de wens van de ChristenUnie om de jacht op vossen in Zeeland te verruimen zodat weidevogels ook nog een kans op wasdom krijgen. Het werd tijd, denk je dan als jager. Maar daar denkt een fiks aantal gelovigen anders over.

‘Gij zult niet doden. Zijn jullie christen?’, schimpt  ene Tineke en een ander Zeeuws meisje roept met vijf uitroeptekens: ‘Wij mogen alleen de aarde lenen.  Handen af van de dieren.’

Ach ja… het boek der boeken – of het nu om de Bijbel of om de Koran gaat – is nu eenmaal multi-interpretabel. Daarvan ondervinden we al eeuwenlang de consequenties. Nou heb ik zelf ook enige jaren misdienaarschap achter de rug en herinner mij uit de catechismuslessen dat God de mens dierenhuiden gaf tegen de kou en dat al het bewegende gedierte dat leeft u tot voedsel mag dienen (Genesis 9:3). En dan heb ik het nog niet eens over Simson met zijn vossenleger of Ezau en Nimrod. Wat God betreft zit het dus wel snor, maar hoe denkt Allah er eigenlijk over?

De Koran benadrukt vooral het dier en de plaats binnen zijn eigen gemeenschap. Dat lijkt mij een topargument voor populatiebeheer op z’n Mohammedaans. Verder heeft zijne heiligheid ons tot ‘stedehouders op aarde’ gemaakt (Koran 35:39). Wat zoveel betekent als je moet de schepping goed beheren. Allah houdt niet van jagers die doden voor de kick, maar het doden van dieren voor voedsel is toegestaan, mits op verantwoorde wijze. Zo bezien is het enige serieuze twistpunt: de status van het varken als onrein dier. Ik vind dat goed nieuws in deze tijden vol religieuze conflicten. Wij jagers hebben God en Allah aan onze zijde. Het is maar even dat u het weet.

Deze column verscheen eerder in De Jager #2 2016 (5 februari)

Oswin Schneeweisz

Oswin Schneeweisz werpt een persoonlijke blijk op actuele onderwerpen uit de wereld van radio, krant, televisie en internet.
  • Delen:


Gerelateerd nieuws