Zon op
05:37
Zon onder
21:51
Nachtmodus

Meester-kok Jonnie Boer: ‘Houd wilde eend van Nederlandse bodem op de kaart’

Restaurantvereniging Euro-Toques Nederland en Jagersvereniging starten samenwerking

Zaltbommel / Amersfoort – Gisteren kreeg Jonnie Boer van Restaurant De Librije, lid van Euro- Toques Nederland (ETN) en meester-kok van Restaurant De Librije, twee wilde eenden overhandigd van Laurens Hoedemaker, directeur van de Jagersvereniging. Met de overhandiging van de wilde eenden van Nederlandse bodem geschoten door Nederlandse jagers, bezegelen ETN en de Jagersvereniging de start van hun samenwerking. In de komende periode zullen de koks en jagers een aantal gezamenlijke activiteiten opzetten met als doel het wild uit eigen land op de kaart te zetten bij publiek en politiek.

De eerste gezamenlijke activiteit vindt plaats op 22 september tijdens Gastvrij Rotterdam, waarbij de opening van de horecabeurs in het teken zal staan van wild van Nederlandse bodem. Het nieuws over de samenwerking werd vandaag door directeur Laurens Hoedemaker van de Jagersvereniging in het radioprogramma Dit is de Dag bekend gemaakt.

In het najaar van 2014 staat de behandeling van de nieuwe Natuurwet op de agenda van de Tweede Kamer. Een aantal politieke partijen heeft zich in de aanloop naar de wet hard gemaakt voor de beëindiging van het jagen ten behoeve van consumptie. Dat druist in tegen maatschappelijke ontwikkelingen en mag dus niet gebeuren, vinden zowel de koks als de jagers. Dit uitgangspunt vormt de basis van de samenwerking tussen Euro-Toques Nederland (ETN) en de Jagersvereniging.

Groeiende vraag naar lokaal voedsel
In de ruim 100 restaurants die aangesloten zijn bij ETN wordt de vraag naar wild van Nederlandse bodem steeds groter. De intentie om het jagen in Nederland ten behoeve van consumptie te verbieden, stuit de restauranthouders dan ook tegen de borst. ‘Het kan niet zo zijn, dat wij straks gedwongen zijn om uitsluitend haas of wilde eend uit het buitenland aan onze gasten aan te bieden,’ zegt Jonnie Boer. ‘Wild van Nederlandse bodem is geschoten door deskundige jagers in onze eigen woon- en werkomgeving en vormt daarmee een prachtig product dat prima past in een duurzame voedselketen. Dat moet je dus niet verder aan banden leggen, laat staan verbieden. Dat moet je koesteren.’

Voorzitter Roelf H. de Boer van de Jagersvereniging is blij met de samenwerking: ‘Ook wij zien in toenemende mate positieve aandacht voor het verhaal van de Nederlandse jager. De samenwerking met Euro-Toques Nederland vormt daarvan het zoveelste bewijs. Ik kijk uit naar alle gezamenlijke activiteiten die we verder op gaan zetten.’ Om de samenwerking te symboliseren overhandigde Laurens Hoedemaker, directeur van de Jagersvereniging twee wilde eenden van Nederlandse bodem aan Jonnie Boer.

Activiteiten
De samenwerking zal bestaan uit de gezamenlijke promotie van Nederlands wild en het inzichtelijke maken van het eerlijke, duurzame verhaal er achter. Voorzitter Ted Jansen van ETN: ‘Wij willen graag op lokaal niveau samenwerken met de jagers, zodat we én het product én hun expertise lokaal kunnen inzetten. Gasten zullen regelmatig in onze restaurants lokaal wild op de kaart zien en wij laten daarbij graag de lokale jagers aan het woord. Ook zal het verhaal van het wild op onze menukaarten en in onze uitleg aan gasten gaan doorklinken.’

Op 22 september openen jagers en jachthoornblazers op uitnodiging van ETN het horeca-evenement Gastvrij Rotterdam. Tijdens die dag zullen jagers de aanwezige bezoekers – grotendeels afkomstig uit de Nederlandse Horeca – tekst en uitleg geven over de herkomst, het schoonmaken en bereiden van wild, in samenwerking met koks van ETN.

Over Euro-Toques Nederland
Euro-Toques Nederland is een vereniging van professionele koks en restaurateurs die staan voor gezonde voeding die ambachtelijk wordt bereid met natuurzuivere, seizoensgeboden producten van goede kwaliteit, zonder kunstmatige additieven. www.euro-toques.nl

Over de Jagersvereniging
De Jagersvereniging komt op voor de belangen van jagers en werkt samen met alle partijen die zich verbonden voelen met verantwoord beheren en benutten van het Nederlandse landschap.
www.jagersvereniging.nl

<Einde>

  • Delen:


Gerelateerd nieuws