Look-zonder-look

In de afgelopen weken had ik het genoegen mee te tellen met zeer ervaren jagers. Wildspotten vind ik sowieso leuk, maar het veld in met iemand die meer ziet dan ik, top! Door met hen mee te kijken is mijn blik nog scherper geworden. Alle wild is leuk om te tellen, maar ik heb extra lol in hazen en reeën. Dood gras of haas? En dan wedden, vanaf grote afstand. Een soort topsport. En ook al is het in dit seizoen makkelijk om de bokken van de geiten te onderscheiden, ik wil altijd de spiegel zien voor ik een streepje op mijn telformulier zet. Schortje of niet, that’s the question!

Officieel is het natuurlijk kijken of de spiegel nier- of hartvormig is, maar ik blijf in een spiegel met een schortje vooral een schortje zien en geen hartje. Dat komt vast omdat ik ook veel planten zie met hartvormige blaadjes. De allerleukste in dit verband is de look-zonder-look. De bladeren aan de voet van de plant zijn niervormig en de bovenste bladeren zijn hartvormig. Een bok en een geit in één plant!

Look-zonder-look is een plant uit de koolfamilie, net als mosterd en koolzaad. De plant houdt van een vochtige en voedselrijke bodem zonder direct zonlicht, daarom vind je hem vaak in de buurt van het struweel. De lichte knoflookgeur die vrijkomt als je de bladeren kneust is uniek voor een plant uit de koolfamilie. Die knoflookgeur is heel bescheiden, daar hoeft niemand aan te wennen, maar net als alle planten uit de koolfamilie heeft look-zonder-look een licht bittertje en daar moeten sommige mensen wél aan wennen. Zelf vind ik het een heerlijk blaadje. Overigens verdwijnt het vleugje knoflook als je het blad meekookt en wordt het bittertje sterker. In een salade, pesto of een pistou komt de geur en smaak van dit blaadje helemaal tot zijn recht.

recept

Wilde soep met pistou van look-zonder-look

Pistou is een klassieke topping op een stevige groentesoep uit de Provence. Gemaakt met basilicum en knoflook. De jonge blaadjes van de look-zonder-look zijn een perfecte vervanger voor deze beide ingrediënten.

Maak een soep van een wildebottenbouillon waar je witte bonen in kookt, voeg op het laatst wilde groentes toe zoals brand-netel, zevenblad en een handje blaadjes van de hondsdraf. Wrijf een flinke hand jonge look-zonder-look blaadjes fijn in een vijzel met een scheut olijfolie en een snuf zout. Maak hier lekker veel van. Schep het op de soep als die al in de kommen zit. Geef er zuur-desembrood en boter bij.

Dit recept verscheen eerder in de serie ‘wild geplukt’ invakmagazine De Jager #7

Ellen Mookhoek

Moestuin- en wildplukexpert uit Amsterdam, is gaan jagen om haar tableau compleet te maken. In deze rubriek geeft ze haar visie op de jachtpraktijk en inspireert jagers om zelf in het wild te plukken.