Foto: Anoeska van Slegtenhorst

Links – Column Janneke Eigeman in De Jager #3

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar tot mijn 30e had ik me nog nooit écht gerealiseerd dat het eten van wild niets meer en niets minder is dan het eten van bramen, kastanjes, paddenstoelen en vis uit de natuur. Gelukkig was er iemand die mij daarover de ogen opende. En ook al was het op latere leeftijd, het kwartje viel.

Een deel van de Nederlanders wil hiervoor, net als jagers, graag zelf de handen uit de mouwen steken. Ze beginnen een moestuin, gaan imkeren, kopen een hengel en vispas of beginnen aan de jachtopleiding. De animo is gigantisch. Wachttijden voor moestuintjes, honderdduizenden vissers en volgeboekte jachtopleidingen zijn al jarenlang een feit.

Dat je mag eten uit het landschap, mits je weet wat je doet, kan rekenen op breed draagvlak in onze samenleving. Maar liefst 56% van de Nederlanders vindt dit prima, bleek uit het onderzoek dat onze vereniging in 2015 liet doen. Dit was niet de enige spectaculaire uitkomst. Ook de aanvullende vraag over de politieke voorkeur van mensen leverde verrassende resultaten op.

Wat bleek? De achterban van élke politieke partij bleek meer voorstanders dan tegenstanders te kennen op de vraag of de mens wild mag eten uit de natuur. Ja, zelfs onder de mensen die op de Partij voor de Dieren stemmen waren er twee keer zoveel voor- als tegenstanders (45% tegen 22% en de rest neutraal). Ook de GroenLinksers lieten zich niet onbetuigd. 58% was positief over het eten van wild uit de natuur en 12% negatief. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik op Twitter de wind van voren kreeg van een GroenLinks-statenlid. Of het echt waar was dat ik als ‘jachtpromotor’ lid was van GroenLinks? Want oogsten uit de natuur kon bij GroenLinks ‘pertinent niet’, aldus de politicus. Desgevraagd liet ze weten dat zij zelf af en toe vlees at, het liefst ‘biologisch’.

Ach ja, zoals ik al zei, sommige mensen hebben nu eenmaal wat meer tijd nodig om de link te leggen. Het uitleggen van het hoe en waarom van jagen blijft nuttig, hoe vanzelfsprekend het ook lijkt.

Janneke Eigeman

Janneke Eigeman, hoofd communicatie bij de Jagersvereniging, geeft haar visie op jacht & communicatie