temp.
Zon op
08:45
Zon onder
16:21
Nachtmodus

Lekkere dieren – Volkskrant Magazine 25 november 2017

Volkskrant Magazine pakte uit met een special over Lekkere dieren: heerlijk wild dat door gepassioneerde specialisten wordt aangeboden. Wie zijn die poeliers en wildhandelaren die dat omfietsvlees aanbieden? Onder andere slager en jager Herman ter Weele kwam aan het woord.

Slager Ter Weele uit Oene
Slager en wildhandel Ter Weele is een van de weinige poeliers die zelf het wild mogen slachten. Restaurants als Parkheuvel, de Librije en Podium onder de Dom hebben vlees van Ter Weele op de kaart staan. Herman ter Weele (42), eigenaar, jager en slachter

Wat zien we op de foto?
‘Van alles. Naast gevogelte zoals mooie kippen, eenden, ganzen, patrijzen en fazanten verkopen we ook zelfgeslachte biefstukken en wild. De eenden en ganzen komen uit ons jachtveld.’

Jachtveld? Leg uit.
‘Hier in de omgeving hebben we 1.100 hectare grond. Daarop mogen we jagen. Het afgeschoten wild wordt hier schoongemaakt en gekeurd en twee weken later ligt het in de winkel. Omdat we het zelf jagen, kennen we het verhaal erachter.’

Werkt u hier al lang?
‘Vanaf mijn 17de help ik mee. In 2004 heb ik de zaak overgenomen van mijn ouders. Mijn ouweheer zei: ‘Weet waar je aan begint, jongen. Een eigen zaak is net balletdansen: je moet altijd op je tenen lopen.’ Maar ik zou niet anders willen.’

Je krijgt visite, wat schotel je ze voor?
‘Gewoon een lekker stukje vlees. Ik ben geen gigantische kok. Peper, zout, iets olijfolie: dan proef je het beest. Dit is het mooiste vlees dat er is. Er is nooit een dokter met een spuit bij geweest, zeg ik altijd maar.’

Wie krijgen jullie in de winkel?
‘We hebben klanten uit België, maar ook topchefs en bekende Nederlanders die hier hun wild en gevogelte oppikken. In december staan er soms files met auto’s van mensen die hier vlees komen halen.’

Lees het hele artikel en de andere 3 interviews met poeliers in het Volkskrant Magazine



Gerelateerd nieuws