Zon op
05:43
Zon onder
21:46
Nachtmodus
Foto: Anoeska van Slegtenhorst

Junior Jagers en koks werken samen bij kookwedstrijd- Gastvrij Rotterdam 2016

Maandag 20 september was het tijd voor de tweede editie van de wedstrijd ‘PUUR koken met wild voor aanstormend talent’. Deze wedstrijd werd georganiseerd door restaurantvereniging Euro-Toques, de Cas Spijkers Academie en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. De teams werden uitgedaagd om te werken met verschillende wildsoorten van Nederlandse bodem.

Teams en jury

Vijf teams van elk twee koks van de Cas Spijkers Academie en een Junior Jager bereidden een amuse, voorgerecht en hoofdgerecht. De jury bestond uit Laurens Hoedemaker ( directeur Jagersvereniging), de topkok Pascal Jalhay en wildslager Herman ter Weele. Zij beoordeelden de gerechten op basis van verschillende criteria.

Black Box

De deelnemers wisten van te voren niet met welke ingrediënten ze moesten werken. Elk team kreeg een blackbox met wild als hoofdingrediënt. De Junior Jager portioneerde het wild, waarna de koks het klaarmaakten om te verwerken in hun gerechten. Dit jaar bleek het wild houtduif, gans en edelhert te zijn.

De Junior Jagers begonnen met het portioneren van het kleinwild, waarna Herman ter Weele een demonstratie gaf over het uitbenen van een edelhert. Na een paar uur zijn Jan Peree en Peer Wagenaar, met de hulp van Johan Slump als jager, als winnaar van de wedstrijd naar voren gekomen. Het team werd geprezen om hun samenwerking met de jager en het in stand houden van de ambachtelijke technieken om het wild goed tot zijn recht te laten komen.

Prijs

De wisselbokaal mag nu een jaar lang op de Cas Spijkers Academie in Twente staan, tot de volgende editie in 2017. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd evenement.

  • Delen:


Gerelateerd nieuws