Zon op
05:27
Zon onder
21:45
Nachtmodus
Foto: Wiebe Palstra

Jagers verzocht om medewerking in onderzoek naar vossenlintworm

RIVM start met onderzoek in Groningen en Drenthe

De vossenlintworm is tot nu toe bekend bij vossen in Limburg en Oost-Groningen. Mensen kunnen ernstig ziek worden als zij besmet raken met deze worm. Het RIVM start vanaf oktober een onderzoek naar de huidige verspreiding en besmettingsgraad bij vossen in de provincies Groningen en Drenthe.

De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) is een kleine lintworm (1-4,5 mm) die leeft in de darmen van de vos. Ook wasbeerhonden, honden en katten kunnen met de vossenlintworm besmet zijn. Bij mensen komt de vossenlintworm zelden voor. Als mensen besmet raken, dan kunnen zij wel ernstig ziek worden. Deze ziekte heet bij de mens Alveolaire echinokokkose. Besmetting ontstaat door inname van de eitjes, die via de ontlasting van de vos in de omgeving terechtkomen.

Besmetting
Mensen kunnen hiermee besmet raken door bijvoorbeeld het eten van besmette wilde bosvruchten, paddenstoelen of valfruit. Ook (in)direct contact met vossen is een risico. Jagers, landbouwers en jachtopzieners zijn belangrijke risicogroepen. De vossenlintworm komt al vele jaren voor bij vossen in Centraal-Europa. Sinds 1996 wordt hij ook gevonden bij een deel van de vossen in Limburg en Oost-Groningen.

Verspreiding
Uit onderzoek (1998-2000) bleek dat 9,4% van de vossen in Groningen positief was. Het is aannemelijk dat ondertussen de verspreiding van deze lintworm is toegenomen, evenals de besmettingsgraad van de vossen. Daarom gaat het RIVM vanaf oktober 2016 tot en met maart 2017 onderzoek uitvoeren in Groningen en Drenthe naar de vossenlintworm.

Oproep aan jagers
Via WBE’s en de Jagersvereniging zullen jagers in deze regio worden benaderd om bij te dragen aan dit onderzoek. Zij kunnen geschoten vossen op laten halen door een koerier, zodat deze onderzocht kunnen worden door het RIVM. Daar zijn geen kosten aan verbonden. Als u extra informatie wilt ontvangen, dan kunt u een bericht sturen naar parasieten@rivm.nl.

Voor meer informatie over het onderzoek, de vossenlintworm en preventieve maatregelen kunt u terecht op www.rivm.nl/vossenlintworm

  • Delen:


Gerelateerd nieuws