06:25
19:02
Nachtmodus

Wetterhoun

De Wetterhoun komt uit het merengebied in Friesland en zijn naam is dan ook Fries. De betekenis is waterhond. De Wetterhoun is een allround jachthond, maar oorspronkelijk vooral ingezet voor de jacht op de otter waar hij heel geschikt voor bleek. Hij werd daarom ook wel Otterhoun genoemd. Ook werd hij ingezet op de bunzing. Sinds de otter en bunzing niet meer bejaagd worden, wordt de Wetterhoun vooral nog ingezet op veerwild en haarwild. De reukzin van de Wetterhoun is befaamd, net als zijn volhardendheid. Naast de jacht werd de Wetterhoun ook ingezet als bewaker van het erf, als trekhond, mollenvanger en ongediertebestrijder.

Vandaag de dag wordt de Wetterhoun steeds vaker als jachthond ingezet. De Wetterhoun is overal thuis en altijd rustig. Ook een drijfjacht op kleinwild past een Wetterhoun goed. Hij wordt zeer gewaardeerd als doorzetter in de jacht. voor die (voor)jager die weet hoe je met respect en geduld de Wetterhoun aan het werk krijgt. Ook bij zweetwerkopleidingen is de Wetterhoun steeds vaker te zien.

De Wetterhoun attendeert (hij geeft kort aan dat er contact is met het wild) en stoot het wild dan uit.  Hij zoekt het geschoten wild ook op en brengt het bij de jager. Wetterhounen kunnen veelzijdig ingezet worden en passen zich makkelijk aan het terrein aan. Ze werken onder het geweer en blijven dus dicht bij hun baas. Wetterhounen zijn uitermate geschikt voor jachtvelden met kleinere percelen, water, rietkanten, bosjes en houtwalletjes.

Algemene kenmerken

Afmetingen

De schofthoogte is bij reuen gemiddeld 59 cm en bij teven gemiddeld 55 cm.

Beharing

De astrakan vacht van een Wetterhoun behoort ietwat vettig te zijn en de verzorging ervan is minimaal. De vacht kent tweemaal per jaar een ruiperiode. Tussendoor is teveel kammen af te raden, omdat dit extra verharing kan stimuleren. Wassen is niet nodig; het tast de vetlaag van de ondervacht aan waardoor de hond na het zwemmen te langzaam opdroogt. De vacht beschermt van nature goed bij ruw terrein en weersomstandigheden tijdens het werk.

Kleur

De Wetterhoun komt in vier kleurslagen voor: eenkleurig zwart, eenkleurig bruin, zwartbont en bruinbont. Bij de eenkleurige honden zijn witte tenen en/of een borstvlek niet ongewoon.

Algemene karaktereigenschappen

Tegenwoordig is de hond nog graag de erfhond, bij de baas buiten vertoevend. Het is een gezinshond, die wel graag ruimte en buitenlucht heeft en lange wandelingen waardeert.

Thuis is hij de rust zelve, graag in de loop liggend, waaks maar zeker niet luidruchtig. Gehoorzaamheid is hem aan te leren mits je zeer consequent bent, maar verwacht na een gedegen training geen slaaf te hebben. De Wetterhoun heeft een evenwichtig karakter en is een zelfstandig denkende hond die graag het nut van je verzoek wil begrijpen.

Rasspecifieke problemen

De Wetterhoun heeft een zeer kleine populatie en komt vrijwel alleen in Nederland voor. Toch is het ras relatief gezond. Er komt incidenteel heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED) voor, hoewel er zelden klinische klachten zijn. Verder komen er soms hart- en oogproblemen voor.

Criteria Wetterhoun

Huishond

Honden die hun lichamelijke en geestelijke energie kwijt kunnen, zijn rustig in huis. Ze zijn erg gehecht aan het gezin.

Wetterhounen kunnen prima buiten verblijven, en ook ’s nachts buiten slapen. Er zijn Wetterhounen bekend die bij -10 graden C nog óp hun hok slapen in plaats van er ín. Het koude jachtseizoen is voor de Wetterhoun geen probleem.

Sociale omgang

Een Wetterhoun kan het met kinderen prima vinden en is erg tolerant, al kan hij in zijn spel wat lomp en onbehouwen zijn door zijn formaat en bouw.

Hanteerbaarheid

Wetterhounen staan bekend om hun gevoelige karakter. Zorg daarom voor een gedoseerde socialisatie. Een Wetterhoun is rond de 3 jaar geestelijk volwassen. Tot die periode heeft u veel tijd en geduld nodig voor de begeleiding van de hond. Let erop dat u traint naar vermogen van een jonge hond: liever een aantal korte trainingssessies van 5 à 10 minuten, bijvoorbeeld tijdens het uitlaten, dan één lange training. U moet altijd consequent met de hond omgaan.

Beweging / woonomgeving

Deze werkhonden hebben veel beweging nodig en daarnaast ook geestelijke uitdagingen. Behalve mee op jacht, kunt u denken aan activiteiten als: speuren, zoekspelletjes, apporteren, naast de fiets lopen (vanaf 1 jaar), zwemmen en wandelingen waarbij de hond onaangelijnd kan lopen en in zijn natuurlijke omgeving kan struinen. U moet minimaal rekenen op dagelijks 1 á 1,5 uur wandelen, waarvan deels onaangelijnd om lekker te rennen.

Waakzaamheid / houding naar onbekenden

Volwassen honden van dit ras zullen bij uw afwezigheid huis en haard bewaken en zeker blaffen tegen vreemden in de buurt. Daarnaast kunnen ze een uitstekende oppas zijn voor uw (kleine) kinderen ten opzichte van onbekenden.

Generalist of specialist

De Wetterhoun is een allrounder, die voor en na het schot werkt en voor nazoeken ingezet kan worden. Tijdens de jacht kunnen ze voor de voet jagen onder het geweer en daarbij niet heel ver van zijn baas vandaan gaan. Honden van dit ras zijn prima apporteurs van zowel veerwild als haarwild en gaan daarbij zonder problemen zware dekking in.

‘Will to please’ / graag willen werken

Na een consequente en zachte opvoeding heeft u een hond die graag werkt voor de baas. Een Wetterhoun moet er wel plezier in houden, bij de training is afwisseling en uitdaging dan ook nodig. De intelligentie van de Wetterhoun blijkt vooral in de praktijkjacht, waar de hond goed zelfstandig kan werken.

Karakter baas voor dit ras

Een Wetterhoun mag absoluut niet getraind worden met een harde aanpak of met dwang. De hond kan dan angstig worden, of zich afsluiten van zijn eigenaar. Heeft u daar het geduld niet voor, kies dan voor een ander ras.

Bloedlijnen / jachtpassie

De jachtpassie van de Wetterhoun wordt beïnvloed door de erfelijke kwaliteiten van zijn (voor)ouders, door stimulatie in het nest en door training. Enkele fokkers selecteren nadrukkelijk op jachteigenschappen, waardoor er wel verschil kan zijn in werklust en temperament. Uiterlijk is geen verschil te zien tussen een jachthond of een showhond; in jachtpassie zijn er grote verschillen te merken.

Rasvereniging

Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen

In de jaren 40 van de vorige eeuw stonden de Stabij- en Wetterhoun op het punt om uit te sterven, de oprichting van de rasvereniging in 1947 heeft dat gelukkig kunnen voorkomen. Dat we heden ten dage nog van beide rassen kunnen genieten, is te danken aan enkele vooruitziende mensen en de NVSW. Tijd om op de lauweren te rusten is er echter niet, want de Stabijhoun geldt nog steeds als een zeldzaam ras en de Wetterhoun is zelfs een bedreigd ras. Het werk dat de vereniging doet, blijft dus letterlijk van levensbelang.

De NVSW staat voor een grote gemeenschap met veel kennis en expertise, workshops op het gebied van jachthondentraining (o.a. veldwerk en zweetwerk), gehoorzame hond en behendigheid en lezingen voor alle leden, fokkerscursussen (voor beginnende fokkers en dekreu-eigenaren) en discussie/informatie-bijeenkomsten met fokkers. Ook zijn er regelmatig gezellige wandelingen, om lekker bij te praten over de honden.

Ga naar de website van de Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen