05:53
21:37
Nachtmodus

Teckel

Dashonden of Teckels zijn de kleinste jachthonden. Ze jagen boven en onder de grond en voor- en na het schot. Net als terriërs zijn Teckels ‘aardhonden’ die vossen uit hun bouw drijven. De Teckel wordt in het buitenland ook gebruikt om het grofwild in beweging te krijgen tijdens drukjachten. Zijn moedige karakter maakt hem bij uitstek geschikt voor het opstoten en vervolgen van wilde zwijnen. De Teckel wordt ook ingezet voor zweetwerk.

Teckels zijn zeer kortpotige brakken die door hun lage postuur geschikt zijn voor de bouwjacht. Ook het luid-op-spoor (blaffen) van de brak is van nature aanwezig bij deze honden. Teckels worden gefokt in drie verschillende maten, uitgaande van de borstomvang. Daarnaast zijn er drie haarvariëteiten: kort-, lang- en ruwharig. De grootste en voor de jacht op de vos meest gebruikte variant is de ruwharige Standaard- en Dwergteckel. De ruwharige Dwerg- en Kaninchenteckels worden ook wel ingezet voor de bouwjacht op konijnen.

Om een vos uit zijn bouw te jagen is een flinke portie moed, doorzettingsvermogen en slimheid nodig. Deze eigenschappen geven het ras de zelfstandigheid en het eigen initiatief dat sommigen ‘eigenwijs’ noemen.

Algemene kenmerken

Afmetingen

Teckels zijn kortbenige, langgerekte honden die in drie verschillende groottes voorkomen:

  • Standaardteckel: borstomvang boven de 35 cm, gewicht tot maximaal 9 kilo.
  • Dwergteckel: borstomvang van 30 t/m 35 cm, gewicht variërend tussen 6 en 7 kilo.
  • Kaninchenteckel: borstomvang tot 30 cm, gewicht variërend tussen 4 en 5 kilo.

Beharing

Teckels kennen drie haarvariëteiten: kort-, lang- en ruwharig. De ruwharige Teckel, die het meest gebruikt wordt voor de jacht, heeft een goed beschermende vacht met veel onderwol. De vacht is stekelig met een flinke baard en wenkbrauwen. Ruwharige Teckels moeten tweemaal per jaar getrimd worden. U moet regelmatig de vacht van dit ras borstelen met een harde borstel en een grove kam.

Kleur

Meestal zijn de ruwharen wildkleurig, maar er komen eveneens black en tan, rode en chocoladekleurige honden voor.

Algemene karaktereigenschappen

Teckels zijn zeer schrandere en eigenzinnige honden. Ze zijn vindingrijk, nieuwsgierig en erg aanhankelijk naar hun baas. In het veld tonen ze hun moed, hardheid en volharding.

Rasspecifieke problemen

Teckels kunnen erg oud worden, al is de lange rug een kwetsbaar punt: veel teckels krijgen last van hernia- en rugklachten. Laat deze honden geen traplopen en geef ze niet teveel voer. De rasvereniging wil door registratie deze gezondheidsklachten zoveel mogelijk uitbannen. Honden van dit ras kunnen daarnaast lijden aan de oogziekten PRA, Cataract en Distichiasis. De vereniging raadt fokken af met ouderdieren die deze aandoeningen hebben.

Criteria Teckel

Geschikt als huishond

Teckels zijn goede gezinshonden. Let er wel op dat kinderen de hond niet als speelgoed behandelen. Als u honden van dit ras buitenshuis genoeg bezighoudt, zijn Teckels perfecte huishonden.

Sociale omgang (andere huisdieren/ kinderen)

Teckels kunnen uitstekend met hun soortgenoten overweg. Andere huisdieren en katten worden wel geaccepteerd, maar dit gaat beter als zij er van jongs af aan mee opgroeien. Voorzichtigheid is geboden bij knaagdieren en vogels: die kunnen op het jachtinstinct van de Teckel werken.

Hanteerbaarheid / trainen & opvoeden

Teckels zijn honden met een felle jachtpassie, en dat is tevens de oorzaak van het eigenzinnige karakter dat in iedere Teckel huist. De kleinere varianten van het ras zijn vaak wat pittiger van aard dan de Standaardteckel. Een consequente opvoeding is heel belangrijk. Geduld is bij de opvoeding noodzakelijk.

Beweging / woonomgeving

Vanwege hun handzame afmetingen heeft u geen groot huis nodig voor een Teckel. Het zijn echter levendige en bewegelijke honden. Reken op gemiddeld anderhalf uur wandelen per dag. Als de hond daarbij ook af en toe los kan lopen, is dat mooi meegenomen. Standaardteckels kunnen meelopen naast de fiets, mits ze volgroeid zijn en over een topconditie beschikken. Pas het tempo aan als u een Teckel van een kleiner formaat wilt laten meelopen naast de fiets.

Waakzaamheid / houding naar onbekenden

Teckels zijn buitengewoon waaks en hebben een moedig karakter. Tegenover vreemden stellen ze zich enigszins gereserveerd op.

Generalist of specialist

Teckels zijn geschikt voor de bouwjacht op vossen en konijnen. Daarnaast wordt de Teckel veel ingezet voor de nazoek op grote hoefdieren. Honden van dit ras worden in Duitsland ook veel gebruikt voor het stöberen op grofwild.

‘Will to please’ / graag willen werken

Teckels hebben de eigenschap dat ze graag voor zichzelf werken en wat minder voor de baas: de hond doet vooral zichzelf een plezier als hij aan het werk is. Afhankelijk van hun taak, zoeken Teckels wel bewust oogcontact met hun baas.

Karakter baas voor dit ras

Teckels zijn zeer volhardend in hun gedrag. U mag geen slaafse gehoorzaamheid van dit ras verwachten. U kunt de hond zeker onder appèl krijgen, daarvoor zult u wel wat meer geduld moeten hebben dan bij andere rassen.

Bloedlijnen / jachtpassie

Als u wilt gaan jagen met een Teckel, dan moet de hond aan een aantal eisen voldoen wat betreft erfelijke eigenschappen (waarvan spoorluid de belangrijkste is) en gezondheid. U kunt daarom het beste contact opnemen met de rasvereniging.

Rasvereniging

Voor Teckels met jachtaanleg bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan diverse veldwedstrijden en proeven, die de Nederlandse Teckelclub met grote regelmaat uitschrijft. Er worden o.a. zweetspoorproeven, luid-op-spoor-proeven, veelzijdigheidproeven, stöberproeven, schot- en watertesten georganiseerd. Al het veldwerk vindt plaats om de bruikbaarheid van de Teckel als werkhond in stand te houden.  De jachtagenda vindt u op de website van de vereniging.

Ga naar de website van de Nederlandse Teckelclub

Deze informatie verscheen eerder in vakmagazine De Jager, in de serie ‘De jachthond in de Nederlandse jachtpraktijk’. Samenstelling: Judith Habets.