Zon op
05:25
Zon onder
21:48
Nachtmodus

‘Inzet politie op platteland daalt door prioriteiten Nationale Politie’ – Nu.nl

De twaalf commissarissen van de Koning vinden dat de politie het platteland te weinig aandacht schenkt. Dat staat in een evaluatie van de twaalf provincies waar het AD dinsdag over bericht.

Een woordvoerder van de provincie Gelderland heeft de inhoud van het rapport bevestigd dat het AD dinsdag naar buiten bracht.

De aanrijtijden zijn te lang en de politie is niet zichtbaar genoeg buiten de Randstad. Veel politiebureaus op het platteland zijn gesloten, zodat agenten voor burgers lastiger te vinden en te bereiken zijn.

“De afstand tussen het hoofdkantoor van politie en de regio is fysiek, maar ook inhoudelijk veel te groot”, staat in het rapport. Ook op het water zou de capaciteit van politie en recherche niet toereikend zijn.

Luilekkerland

Agenten van plattelandsregio’s zouden steeds vaker worden ingezet bij landelijke activiteiten, zoals de inzet van de ME. Dit is sinds de vorming van de Nationale Politie heel eenvoudig te bewerkstelligen en gaat vrijwel altijd ten koste van onderzoeken of activiteiten in gebieden buiten de Randstad.

De commissarissen spreken van een “politieloos platteland” dat een “luilekkerland voor criminelen” is. Zij vrezen dat de buitengebieden hierdoor aantrekkelijker worden voor criminelen.

Vakantieparken

De problemen die zich in dit verband voordoen in vakantieparken in Gelderland worden specifiek in het rapport genoemd. De provincie Gelderland stelt dinsdag deze problemen al vaker bij de Nationale Politie te hebben aangekaart.

“De ondermijning van het gezag is hardnekkig geworden”, meldt het rapport. “Dit vergt onconventionele maatregelen.”

(….)

Verder lezen op NU.nl

www.nu.nl
  • Delen:


Gerelateerd nieuws