Zon op
05:35
Zon onder
21:53
Nachtmodus

Invasieve onderwaterexoot

Het was veertig jaar geleden dat ik voor het laatst met een hengel in mijn handen had gestaan. Dat was toen de eerste en tot gister de laatste keer dat ik viste. De eerste vis die ik toen ving had het haakje ingeslikt, de martelpartij die daarop volgde heeft mij langdurig genezen van zelf vis vangen. De vis bloedde, er kwam gal uit, en mijn moeder en ik wisten niet hoe we een vis dood moesten maken. Wat een drama. Wederom was het vissen geen onverdeeld genoegen. Graaien in een bak met naar lijken ruikende maden om vervolgens zo’n wriemelding aan een haakje te rijgen. Getver wat smerig! De moed ervoor moest uit m’n tenen komen. Ik was uitgenodigd door een sportvisser om met eigen ogen te zien dat de Amsterdamse viswateren wemelen van de zwartbekgrondel, een vis die in 2004 voor het eerst werd waargenomen in Nederland.

De zwartbekgrondel komt oorspronkelijk uit de omgeving van de Zwarte – en Kaspische Zee. Door de aanleg van het Donau-Mainkanaal en via ballastwater van schepen verspreidde de soort zich over West-Europa. Het vrouwtje legt meerdere keren per jaar eitjes die door het mannetje bewaakt worden. Pa en ma eten zelf graag de eitjes van vissen die wat zorgelozer met hun eitjes omspringen. Dus gaat het met de zwartbekgrondel heel goed en lijdt de stand van inheemse vissen daaronder. Tijd om massaal zwartbekgrondels te gaan eten: en ik zeg u, dat is geen straf! Deze bodemvis heeft een grote voorkeur voor stenige bodems, maar ze worden ook regelmatig gevangen op stevige zandbodems. Het is een gedrongen grijzige vis met een dikke kop, herkenbaar aan de zwarte vlek achterin de voorste rugvin. We vingen de grondels op een perfecte plek, bosjes en een paar huizen in de rug, aan m’n voeten het IJ met uitzicht op Amsterdam. De grens tussen stad en land is mijn paradijs!

Recept

Zwartbekgrondel met duindoorn-Mayonaise

Pluk een flinke handvol duindoornbessen. Wrijf ze door een zeef, zet het sap weg. Maak een mayonaise met 1 eidooier en 3 flinke koffie- lepels Dijon mosterd, met een mixer goed mengen en dan, eerst druppel voor druppel, 500 ml koudgeperste zonnebloemolie toevoegen. Dit vraagt geduld, maar de beloning is hoog! Als alles gemengd is, het duindoornsap en een flinke snuf zout toevoegen. Proeven en je wilt meteen frites bakken, vis en alles waar maar mayo bij kan!

Vang per persoon 3 à 4 zwartbekgrondels, tik op de kop, kop afsnijden, buik tot anus insnijden en de ingewanden eruit halen, ontschubben, schoon spoelen en kort frituren in hete olie. Lekker met frites en groene sla. Bewaar de duindoornmayo in de ijskast.

 

Ellen Mookhoek

Ellen Mookhoek, moestuin- en wildplukexpert uit Amsterdam, is gaan jagen om haar tableau compleet te maken. In deze rubriek geeft ze haar visie op de jachtpraktijk en inspireert jagers om zelf in het wild te plukken. Vanzelfsprekend ontbreekt een bijbehorend wildrecept niet.
  • Delen:


Gerelateerd nieuws