Zon op
05:29
Zon onder
21:43
Nachtmodus
Foto: Wouter Klaasse

Ik wist direct: later word ik jager – Trouw

Zaterdag 27 oktober – Jager Max werd voor Trouw geïnterviewd over zijn droom: ‘later word ik jager.’

“Ik zeg weleens tegen mijn vrouw: het wordt hier steeds drukker, zullen we verhuizen naar Alaska? Waar ik van droom, overdag en ook ’s nachts, is een off-grid leven: vissen, jagen, zelfvoorzienend zijn. Daarvoor hoef je niet per se naar de bossen van Alaska, hier op Ameland kan het ook. In mijn dromen zie ik hoe ik met mijn gezin in een hutje zit, in de duinen op het Oerd en zelfredzaam ben in de natuur.

Ik ben het liefst altijd bezig buiten: zwerven door de natuur en ervan leven. In de zomer zijn er veel toeristen en werk ik in een slagerij. Pas daarna, als het rustiger wordt, voel ik me weer echt een Amelander.

Ik kijk altijd erg uit naar de herfst als hier de jacht opengaat en we weer het strand op mogen rijden om te vissen. Het is voor mij de mooiste tijd van het jaar.

Ik was een druk kind, maar ik kwam tot rust als ik met mijn ooms en mijn vader wild ging kamperen in de duinen om te vissen, eieren te zoeken en reeën te tellen. ’s Avonds in de tent droomde ik van een leven buiten. Toen ik een jaar of 11, 12 was mochten een vriendje en ik mee met een jager uit het dorp. Direct wist ik: dat wil ik later ook worden.

Maar het vergt veel kennis en toewijding: een jachtakte krijg je niet zomaar. En je hebt toestemming nodig om ergens te jagen.

(…)

Jagen betekent niet lukraak schieten, je kiest je wild zorgvuldig. Natuurlijk heb je niet altijd buit, maar dan heb ik altijd nog mijn lekkere loopje met de honden. Ik zie van alles: vogels, bijen, vlinders, en voel me vrij.

(…)

Lees het hele artikel op de website van Trouw

www.trouw.nl
  • Delen:


Gerelateerd nieuws