Zon op
05:26
Zon onder
21:47
Nachtmodus

Holland – Natuur in de Delta door jagersogen

‘Zonder jagers hadden we geen haas gezien’, aldus productieleider André Janse. Het haas is één van de vijf dieren die centraal staan in de opvolger van ‘De Nieuwe Wildernis’. De andere hoofdrolspelers in ‘Holland – Natuur in de Delta’ zijn de zeearend, de bever, het pimpernelblauwtje en de stekelbaars. Deze film gaat op 24 september 2015 in première.

Jagersoog
Om voorafgaand aan het filmen meer informatie in te winnen over het haas zocht productieleider André Janse contact met de Jagersvereniging. ‘Aanvankelijk klopte ik aan bij ecologen en andere wetenschappers, maar zij konden mij niet veel meer vertellen dan dat ik via Google al wist.’

Jagers maakten het mogelijk
‘Uiteindelijk kwam André Janse terecht bij Willem van Doorn, die zijn leven lang gejaagd heeft rondom Kockengen, hij kent het gebied en de boeren. En al snel was hem duidelijk dat jagers natuurkenners bij uitstek zijn. Zowel praktisch als inhoudelijk. Willem heeft hem geleerd te kijken met een jagersoog. Waar hij geen haas zag, had Willem er al tien gezien. En ja, hij heeft het haas leren kennen als een bijzonder dier.

Van de vijf dieren die een hoofdrol hebben in de film, vind André het haas de stoerste. Hij heeft alleen maar vijanden, geen hol om te schuilen en een niet eens zo’n dikke vacht tegen kou en nattigheid. Toch overleeft ie het. Geweldig vindt hij dat. De kennis van Willem hierbij was onontbeerlijk. Hij is waanzinnig opmerkzaam op het gedrag van de hazen, daar hebben wij veel profijt van gehad.’

Lees het volledige artikel over de rol van jagers in ‘Holland – Natuur in de Delta’ in vakmagazine De Jager:

Herontdekking Nederlandse natuur
In totaal werd er 640 dagen gedraaid om materiaal te verzamelen voor de film. Er zijn opnames te zien in de Lopikerwaard, Montfoort en Kockengen. Ook is er gefilmd in De Blauwe Kamer en bij de Grebbeberg.  De film is van dezelfde makers als De Nieuwe Wildernis, die in de Oostvaardersplassen is opgenomen, maar is volgens de producenten wel anders dan de eerdere bioscoopkraker. De nieuwe film is een herontdekking van de Nederlandse natuur.

  • Delen:


Gerelateerd nieuws