Hazen zien – column Ellen Mookhoek in De Jager #1

Het leukste aan een hazenjacht in een rijk polderlandschap vind ik: dat je er zoveel ziet. Ze springen om je oren. In het begin, toen mijn ogen nog moesten wennen aan hazen, zag ik ze niet in de pot liggen. Uit het niets, leek het, sprongen ze voor mijn voeten omhoog. Ik was altijd al dol op hazen, heel soms kwam ik er één tegen, maar door het jagen heb ik ze veel beter leren kennen. Ik weet nu waar en hoe ik moet kijken en zoals dat gaat, ben ik alleen maar meer van ze gaan houden.

Vier jaar geleden schoot ik mijn eerste haas. Daar kreeg ik het zweet van op mijn gezicht gesmeerd, want het was tevens mijn eerste stuk. Een jaar eerder was ik al eens als drijver meegeweest op hazenjacht, op uitnodiging van de docent haarwild van de jachtopleiding. Als je veel hazen ziet heb je een mooie hazenjacht, maar als je er één kan schieten voor de pot dan is dat de kers op de taart.

Predatie en eindeloze gemillimeterde weilanden zijn funest voor het haas, net als voor de weidevogels. Weidevogelprojecten zouden als pluspunt moeten opvoeren dat ze de zichtbaarheid van het haas vergroten. Zichtbaarheid van het wild vergroten is tenslotte een doelstelling van de grote natuurorganisaties, fijn als ook het haas hiervan kan profiteren. Als diverse groepen zich gaan inzetten voor het kleinschalige agrarische landschap en het beheer van predatoren gaat dat lukken.

Samenwerking is hierbij het sleutelwoord. Nu weet ik dat dat wel eens lastig is… zogenaamde dierenvrienden brullen al snel ‘JAGER!’ als er een zeearend dood is gevonden of als er een vos in de boom hangt. Die stemmingmakerij is heel vervelend en maakt wat kopschuw. Maar, doe het voor de hazen! Treed uit je comfort zone en zoek contact met andere clubs die zich in willen zetten voor een wildrijk landschap. Als jager ben je heel veel in het veld en dat maakt ons een aantrekkelijke partner. Alleen… soms weet je samenwerkingspartner dat nog niet.

Hazenoortjes in de sneeuw

Lunch of voorgerecht voor 2 personen

De komende 10 maanden geen verse haas op het bord… of toch? Pluk 20 gram kraailook. Dit is de tijd dat de kraailook het meest weg heeft van bieslook, ze is jong en heel mals. Pluk 5 gram van de mooie jonge blaadjes uit het hart van de smalle weegbree, de plant lijkt een beetje op een bosje hazenoortjes. Alles goed wassen en fijnsnijden, houd 2 à 4 blaadjes smalle weegbree apart. Spoel witte bonen uit een potje van 350 gram af met lauw water, goed uit laten lekken. Meng er de fijngesneden kruiden door. Maak een dressing van een kneep citroen, een beetje zout en een flinke scheut olijfolie; meng door de bonen. Versieren met de ‘oortjes’. Of maak per persoon een bordje met een knapperig blad sla gevuld met de bonen en overgoten met de dressing.

Ellen Mookhoek

Moestuin- en wildplukexpert uit Amsterdam, is gaan jagen om haar tableau compleet te maken. In deze rubriek geeft ze haar visie op de jachtpraktijk en inspireert jagers om zelf in het wild te plukken.