Zon op
05:39
Zon onder
21:49
Nachtmodus
Foto: Robert-Jan Asselbergs

Gratis artikel: ‘Als je nu niets doet kun je straks de verhongerde beesten van de grond rapen’ – De Jager #17

Naar Rudolph the Red Nosed Reindeer zoek je vergeefs in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Damherten zijn er echter in overvloed. In deze donkere dagen voor Kerst wordt een begin gemaakt met het terugbrengen van de aantallen tot een niveau dat overeenkomt met de draagkracht van het gebied. ‘Een monsterklus.’

Zelfs op een gewone doordeweekse maandagochtend is het relatief druk bij de entree van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Groepen wandelaars maken zich op voor een mooie dag in de natuur. Bergschoenen aan, rugzakken gevuld. Met opgewekt gemoed stappen ze, vrolijk keuvelend, het duingebied binnen.

Op datzelfde moment stopt een eindje verder de auto van de boswachter en vanuit het geopende raam van het rechterportier komt geluidloos de loop van een geweer tevoorschijn. De geluidsdemper zorgt voor een droge knal, en nog geen twintig meter verder zakt een kalf door de voorlopers. Het is al het derde stuk damwild dat de boswachter deze ochtend schoot, en hij is nog maar krap een uurtje bezig.

Lees het hele artikel:

  • Delen:


Gerelateerd nieuws