Zon op
05:29
Zon onder
21:56
Nachtmodus
Foto: Anoeska van Slegtenhorst

Grafschrift – Column Oswin Schneeweisz in De Jager #4

‘O grootmoeder wat heb je grote oren’. Ik verwed mijn laarzen dat oma wolf stikjaloers zou zijn op de vos die in dit luilekkerland leeft. Geen verkleedpartij nodig om aan je kostje te komen. Je wandelt zo de groene tondeuse-weide in waar je kunt prederen tot je een onsje meer weegt. En als je iets anders wilt, ga je, net zoals die jonge rekel die recent in de Jordaan werd gesignaleerd, shoppen in Amsterdam of bezoek je een van die trendy natuurbegraafplaatsen. De grafrecht-verkopers riepen recent in het Noord-Hollands Dagblad dat er ‘echt geen vos aan je teen knabbelt’. Dat vossen en andere gravers zich op zo’n kerkhof voor Birckenstock-dragers best kunnen vermaken blijkt echter op de natuurbegraafplaats in Velsen. Daar werden maar liefst 17 vossen afgeschoten omdat ze met oma’s botten aan de haal gingen.

Ik heb het altijd een bedenkelijke actie gevonden: Natuurmonumenten die begrafenis-ondernemertje speelt. Men ging in zee met een paar slimme zakenjongens die zichzelf Natuurbegraven Nederland BV noemen. Een grafrecht kost ongeveer vierduizend euro. Alleen al in De Maashorst in Schaijk (waar tienduizend graven zouden moeten komen) is dat goed voor een omzet van 40 miljoen. Aan wiens strijkstok blijft hoeveel geld hangen? De grafrechtverkopers en Natuurmonumenten spelen mooi weer met opbrengsten voor natuurbeheer. Vooralsnog gaat slechts 1,5 procent in een ‘natuur-fonds’. En zijn er eigenlijk dooien die daar willen liggen?

In 2014 kozen maar 200 mensen voor zo’n optie, terwijl er toch 140 duizend de geest gaven. Dan kun je moeilijk volhouden dat er een maatschappij-brede behoefte is. Die is er ook niet. Dat is marketingtaal om een behoefte te creëren. Er zal nog heel wat marketing nodig zijn voordat de ‘lijkenpikkers’ hun verwachtte marktaandeel van 5 procent hebben bereikt. Maar marketing kun je aan Natuurmonumenten wel overlaten: hartstikke Oer, met je blote botten onder de grond! Steeds meer gemeenten komen echter in verzet tegen de grootschalige kap. Actievoerders keren zich tegen de aantasting van de natuur. Echt leuk vond ik de bijdrage van professor Lucas Reijnders op Radio 1. Volgens hem zit het menselijk kadaver zo vol chemische middelen dat natuurbegraven verontreiniging van de bodem kan opleveren. De menselijke soort hoort dus gewoon bij het klein chemisch afval.

Op 1 maart oordeelde de Provinciale Staten van Gelderland dat er op de Veluwe natuurbegraafplaatsen mogen komen, al moet er eerst nog een onderzoekje plaatsvinden. Je zou zeggen, doe dat andersom: eerst onderzoeken, dan pas toestaan. Volgens ingewijden poogt een gedeputeerde zo het natuurbegraven er ‘doorheen te drukken’. De toekomst laat zich raden: meer hekken in een gebied dat de afgelopen jaren juist werd onthekt en kwetsbare natuur die nog meer onder druk komt te staan. Oma kan zich echter geen idyllischer plekje wensen en het is ook nog goed voor het natuurbeheer. Dat is marketing anno 2017 of hoe je knollen voor citroenen verkoopt.

Oswin Schneeweisz

Oswin Schneeweisz werpt een persoonlijke blijk op actuele onderwerpen uit de wereld van radio, krant, televisie en internet.
  • Delen:


Gerelateerd nieuws