Zon op
06:17
Zon onder
21:11
Nachtmodus
Foto: Robert Jan Asselbergs

Ganzentelling 21 juli 2018 – diverse media

Afgelopen zaterdag 21 juli heeft de landelijke zomerganzentelling plaatsgevonden. Ruim 3300 jagers, vogelaars en andere vrijwilligers hebben meegedaan aan deze telling om de aantallen ganzen in Nederland in kaart te brengen. Tellingen van zomerganzen zijn belangrijk om per provincie en landelijk vast te stellen hoe de ontwikkeling van de zomerganzen populaties verloopt.

HP de Tijd
Niet alleen vogelaars trekken het land in om te genieten van zeldzame vogels, ook de ganzentellers van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging spotten graag diverse vogelsoorten. Het grote verschil: aan de hand van de jaarlijkse telresultaten wordt bepaald op hoeveel ganzen er mag worden gejaagd. “Maar je gaat niet als Rambo lopen knallen, ondanks dat de mensen dat nog wel eens willen denken.” (Lees hier het hele bericht)

Omroep Brabant
Leden van de wildbeheereenheid de Biesbosch hebben zaterdag 21 juli bij de landelijke zomerganzentelling in de Noordwaard Polder meer dan 4000 ganzen geteld. (Lees hier het hele bericht)

Provinciale Zeeuwse Courant
Telteams van de Wildbeheereenheid Tholen & Sint Philipsland konden al melden dat 4.486 ganzen geteld zijn. Het gaat om Grauwe (3.040), Canada- (587), Brand (520), Nijl- (339), Boeren- (6) en Rotganzen (3). Ook werd één Indische gans gesignaleerd. In 2017 werden in ditzelfde gebied 6300 ganzen geteld. Het verschil is volgens de WBE te danken aan een vangactie op onder andere de Slikken van de Heen vanuit het provinciale Ganzenakkoord en het afschot in het kader van beheer- en schadebestrijding. (Lees hier het hele bericht)

RTV Utrecht
“Ik zit hier op deze groep al ongeveer op 60 ganzen”, zegt Maarten Hulshof. Langs een veld in Tienhoven staan de drie mannen te turen door hun verrekijkers. “Het is lastig om te tellen”, vertelt Hulshof. “Daarom bestaan de meeste telploegen uit twee mensen. Eén die de ganzen en de velden kent, en één die telt. Maar ook samen kun je ze nooit allemaal tellen.” (Lees hier het hele bericht)

Noordhollands Dagblad
Er hebben zich zaterdagochtend in Zwaagdijk ruim twintig man verzameld die allemaal een eigen gebied in de WBE Noorder Koggeland krijgen toegewezen. “We tellen eerder te weinig dan te veel. Ganzen die in hoog gras of hoog riet zitten, zien we niet. We tellen allen de vogels op de grond of die net opvliegen. En we nodigen altijd iedereen om mee te gaan.” (Lees hier het hele bericht)

Omroep Gelderland
Al sinds 2005 zijn er meer ganzen dan het land kan voeden. Als gevolg daarvan hebben Gelderse boeren jaarlijks rond de 3,5 miljoen euro schade door ganzen die hun gewassen aanvreten. (…) “De aantallen nemen wel af, maar het moet nog verder naar beneden”, zegt Erik Koffeman van de Faunabeheereenheid Gelderland. “De stand moet echt drastisch naar beneden, zegt Piet. ‘Er mag best een bepaalde hoeveelheid ganzen zijn. Maar het aantal wat er nu zit, is echt te veel.” (Lees hier het hele bericht)

  • Delen:


Gerelateerd nieuws