Zon op
06:12
Zon onder
21:17
Nachtmodus
Foto: Michael Migos

Everzwijn stoot door in Brabant – BN De Stem

Wilde zwijnen rukken op in deze provincie. Ze wroeten nu ook in de buurt van Chaam en Breda. ,,Die dieren laten zich door niets en niemand tegenhouden.”

Ingewijden spreken van een fors probleem. ,,Schieten van zwijnen helpt onvoldoende om verspreiding tegen te gaan. Zo snel fokken ze”, zegt Reinier Enzerink van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

Terwijl in Brabant is afgesproken dat er helemaal geen wilde zwijnen mogen leven, dijt de populatie fors uit. Afgelopen jachtseizoen werden in deze provincie al 556 everzwijnen afgeschoten, maar toch klinkt een pleidooi voor hardere maatregelen.

Brabantse boeren maken zich zorgen, nu wilde zwijnen jaarlijks ongeveer 50.000 euro schade aan hun maïs en aardappelen aanrichten. Daarnaast zijn er jaarlijks zo’n vijftien verkeersongelukken met deze dieren in Brabant; in 2014 een met dodelijke afloop in Heusden.

Tot voor kort liet het wild zwijn zich in West-Brabant nog niet zien. Medewerkers van Staatsbosbeheer en jagers doen nu meldingen in de grensregio’s onder Chaam en het Bredase Mastbos. Of dat inmiddels vaste bewoners zijn of zwervende zwijnen, moet nog blijken.

Boeren en jagers willen het schrandere everzwijn vanuit de Brabantse lucht met drones opsporen en het hele jaar door op verschillende manieren bejagen.

Natuurliefhebbers zijn blij met het beest dat hier vóór 1900 overal leefde. Kenners zien ze in elk geval niet meer verdwijnen en dringen aan op ander beleid. ,,Niet langer de nul-optie, want dat red je niet. Ook niet met jagen. Maar een nul-schade-aanpak, waarbij je accepteert dat ze er in bepaalde natuurgebieden zijn en je schade voorkomt”, zegt dier-ecoloog Hugh Jansman, bekend van genetisch onderzoek onder wilde zwijnen. Volgens hem komt de Brabantse populatie deels spontaan uit Limburg en België, maar lijkt het er verdacht veel op dat ook exemplaren zijn losgelaten die mogelijk uit fok afkomstig zijn. ,,Illegale herintroductie, anderen noemen het uitzetten.”

Lees verder in BN De Stem op Blendle

Blendle.nl
  • Delen:


Gerelateerd nieuws