Zon op
06:10
Zon onder
21:18
Nachtmodus

Eten uit het landschap

Recent verscheen de ‘Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken’ van Jacques Meerman. Bij de presentatie van dit boek mocht ik een praatje houden over de geneugten van het eten van wilde planten. Meerman beschrijft in zijn boek de ontwikkelingen in de Nederlandse keuken van de Germaanse tijd tot nu. Een heerlijk geschiedenisboek, gelardeerd met recepten en mooie plaatjes. Ik zette er meteen mijn tanden in, weer eens wat anders dan jagen en verzamelen. Maar dat had ik gedacht!

Het boek laat zien dat jagen en verzamelen van alle tijden is. In 58 v. Chr. trok Julius Cesar naar het noordwesten om zijn territorium uit te breiden. Toen hij de Rijn overstak troffen zijn soldaten onze voorouders. De verschillende volkeren die daar leefden hielden zich bezig met landbouw, jagen, vissen en verzamelen. De landbouw was nog heel beperkt, ze hielden wat koeien voor de melk en verbouwden granen en peulvruchten. Groente, kruiden, bessen en dierlijke eiwitten vonden ze in het wild. Groente telen vonden onze voorouders te veel gedoe. Zelf doe ik steeds minder in mijn moestuin, wilde planten en vruchten zijn ook lekker en het scheelt een hoop werk. Ik begrijp die Germanen wel!

De Romeinen verbouwden thuis wel groentes, maar namen die gewoonte niet mee naar onze landen toen ze de Rijn overstaken. Want ze oogstten thuis ook veel uit het wild, (schelp)dieren, maar ook groenten en kruiden. Verse kaas met wilde kruiden was een gewaardeerd onderdeel van het ontbijt van Germanen en Romeinen. Het bijgaande recept is vrij naar een recept uit Meermans boek. Toen ik dit maakte vond ik het nogal ruig en niet geschikt als ontbijt, ik sleutelde er wat aan en een saus voor bij schelpdieren was geboren. Dat past ook, schelpdieren waren een wezenlijk onderdeel van het menu van jager-verzamelaars en vroege boeren.

Recept

Schelpdieren met wilde kruiden op Germaanse wijze
Pluk gelijke delen wilde kruiden, hondsdraf, smalle weegbree, zevenblad, zuring en brandneteltopjes, in totaal 75 gram. Was de kruiden, de brandnetel even onder dompelen in kokend water om de prik te verwijderen. Slinger ze droog en hak ze zeer fijn. Schep ze met een snuf zout door 500 gram verse kaas (fromage frais), niet te veel roeren. Zelf vind ik platte kaas, in Nederland te koop als volle Franse kwark het lekkerst, maar je kan ook Hüttenkäse gebruiken.

Ik at de saus met gekookte mosselen, maar het lijkt me nog lekkerder met gestoomde
zelfgeraapte oesters. Ik vermoed dat dat een klassieker was bij de Germaanse volkeren langs onze kusten.

Ellen Mookhoek

Ellen Mookhoek, moestuin- en wildplukexpert uit Amsterdam, is gaan jagen om haar tableau compleet te maken. In deze rubriek geeft ze haar visie op de jachtpraktijk en inspireert jagers om zelf in het wild te plukken. Vanzelfsprekend ontbreekt een bijbehorend wildrecept niet.
  • Delen:


Gerelateerd nieuws