Zon op
06:10
Zon onder
21:18
Nachtmodus
Foto: Robert-Jan Asselbergs

‘Er is heel veel te jagen in Nederland, en dat het hele jaar door’ – WNL op Zaterdag NPO Radio 1

Afgelopen zaterdag ging radioverslaggever Floris Prenger van WNL mee op kleinwildjacht met Bjorn van der Veen. In het kader van de opening van het jachtseizoen werd er gesproken over het nut en de noodzaak van de jacht. Tijdens het uitdrijven van een bietenveld kwam onder andere het duurzaam oogsten uit het veld ter sprake: ‘ Er is heel veel te jagen in Nederland, en het hele jaar door’.

logo-npo-radio1

Beluister hier het fragment met Bjorn van der Veen op NPO Radio 1

Na afloop van de jacht werd er aan de keukentafel bijgepraat over de verschillende stukken wild die geconsumeerd kunnen worden, zoals fazant of haas.

Op 15 oktober opende het ‘kleinwildseizoen’. In dit jachtseizoen zijn wilde eend, houtduif, fazant, haas en konijn bejaagbaar. Twee weken na de start van het kleinwildseizoen begint de jachtopleiding voor het komende jaar weer. Stichting Jachtopleidingen Nederland (SJN) laat weten dat de beschikbare cursusplaatsen in de Randstad reeds volledig zijn volgeboekt.

Vanaf einde zomer tot het einde van het jaar zijn de populaties van de kleinere wildsoorten – haas, konijn, wilde eend, fazant en houtduif – op hun sterkst. Dit is dan ook de periode waarin een jager tijdens het jachtseizoen een aantal dieren kan schieten om op te eten: de benuttingsjacht. Dit kan alleen als er voldoende wild in het jachtgebied leeft. De jager is bij wet verplicht om te zorgen voor een wildstand waar hij verantwoord uit kan oogsten, zonder dat er schade aan de landbouw ontstaat door een grote hoeveelheid wild. Jagers eten al het eetbare wild op of verkopen het aan poeliers, restaurants of mensen in hun omgeving. Via het initiatief Wild op de Kaart kan iedere Nederlander makkelijk zien waar hij wild kan eten of wild kan kopen

 

 

Beluister het fragment van Floris Prenger op NPO Radio 1

www.nporadio1.nl
  • Delen:


Gerelateerd nieuws